Ексклюзивы
среда, 07 сентября 2011 10:29
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва

Бомж із Леніним на грудях

Перед залою виставки фотохудожника Бориса Михайлова у Музеї сучасного мистецтва табличка-попередження: "Деякі образи можуть справляти негативне враження". Так воно і є.

Борис Михайлов сфотографував харківських бомжів 1997–1998 років. На великих кольорових світлинах прищавий зад дебелої жінки без трусів. Алкоголічного вигляду підстаркувата в трусах, але без ліфчика. Чоловік обіймає жінку без спіднього, в обох синці під очима, червоні лискучі носи. Двоє безпритульних дітей-наркоманів, дід у морському кітелі, кашкеті, із сокирою. Жаліслива імітація біблійної сцени "Зняття розп'ятого Ісуса Христа з хреста". Усі чоловіки на фото більш-менш одягнені.

У коментарі до виставки написано: "Народжений в Україні Борис Михайлов більш як 30 років своєї творчості присвятив дослідженню стосунків між особистістю і політичною ідеологією".

Я двічі повільно обійшла залу. Зв'язку між голозадою харківською бомжихою і пострадянським суспільством кінця 1990-х не помітила. Ні, бомжі тоді були не тільки в Харкові. Фотографії Михайлова не справляли враження реальності. Бо що цей голий відразливий зад може означати в політичному сенсі? Опозицію владі? "Я проти серпа і молота", "Геть комуністів", "У нас була велика епоха"? Не вірю, що харківські бомжі збираються, дехто з них знімає спіднє і в такому вигляді теревенить про політику і заходи щодо впорядкування країни.

Чую за спиною російсько-українську говірку. Озираюся на компанію своїх співвітчизників.

— Вам подобається? — питаю поважного чоловіка у стильних окулярах.

— Мені здається, що Михайлов заплатив бомжам за ось таке позування, — знизує він плечима. — Ну який бомж так картинно схилить голову на пеньок і сумно всміхатиметься в камеру, доки фотограф спіймає момент? Це не бомж, а актор якийсь.

Залою снували натовпи туристів. Напевно, повідомлення про "негативне враження" підігріли інтерес до виставки. Люди люблять "смажені" новини. Для багатьох іноземців фото бомжа із татуюванням Леніна на грудях — екзотика, чергове нагадування про малозрозумілу країну СРСР, яка колись і лякала, і приваблювала.

Сейчас вы читаете новость «Бомж із Леніним на грудях». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть