Ексклюзивы
вторник, 13 сентября 2011 09:46
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва

"Америка сама "підстроїла" собі ті теракти"

Хільда, моя сусідка по поверху, працює біля "ґраунд зіро". Так у Нью-Йорку називають місце, де раніше були зруйновані 10 років тому башти-близнюки.

— Іноді я зупиняюся біля огорожі — щоб згадати мужність людей, які рятували потерпілих того жахливого дня, — нещодавно повідомила вона, коли разом їхали в ліфті.

На початку кожної осені в моєму офісі виникає суперечка стосовно подій 11 вересня. Чи знав президент Джорж Буш заздалегідь про теракти? Чому башти так швидко падали? Наскільки правдивий фільм Майкла Мура "Фаренгейт 9/11" про зв'язок політиків і терористів? Чи може бути правдою, що Америка зумисно шукала приводу почати війну з Іраком? Щороку збільшується кількість книжок-досліджень із цього приводу. Відповідно, зростає і кількість варіантів відповідей.

"Ґраунд зіро" розташований у районі Волл-стріт. Там завжди юрмляться туристи. Я подзвонила знайомому гіду Ігореві й запитала, чи представники колишнього Радянського Союзу, яких він водить на екскурсії, виявляють інтерес до цієї пам'ятки.

—  Так, мене постійно про це питають. Не розумію, чому людей туди тягне. Напевно такий же інтерес, як і до фільму "Пила: гра на виживання", — каже він. — Власне, там нема що дивитися: паркан, а за ним будівництво.

—  Про що туристи розмовляють?

—  Дві головні теми. Перша — усіх мусульман треба стерти з поверхні землі. Друга — Америка сама "підстроїла" собі ті теракти.

Я була на "ґраунд зіро" раз, кілька років тому. Почувалася пригніченою — як на величезній могилі випадково померлих людей. Вирішила з'їздити ще раз.

Нині тут звели новий комплекс будинків. Найвищий сягає 80-го поверху. Недалеко відкрили лінію метро до Нью-Джерсі. Натовп людей поспішає до станції. Ніхто не звертає уваги на будівництво за зеленим парканом. Як і скрізь у Нью-Йорку, на розі торгують хот-догами.

Я поверталася додому досить пізно — майже одинадцята вечора. Двері магазину алкогольних напоїв на моїй вулиці все ще були відчинені. Власник протирав вікна.

—  Сьогодні у вас подовжений день? — цікавлюся.

Він меланхолійно кивнув:

— 11 вересня. Люди багато купують спиртного. Сумний привід.

Сейчас вы читаете новость «"Америка сама "підстроїла" собі ті теракти" ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть