вівторок, 13 вересня 2011 09:46
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва

"Америка сама "підстроїла" собі ті теракти"

Хільда, моя сусідка по поверху, працює біля "ґраунд зіро". Так у Нью-Йорку називають місце, де раніше були зруйновані 10 років тому башти-близнюки.

— Іноді я зупиняюся біля огорожі — щоб згадати мужність людей, які рятували потерпілих того жахливого дня, — нещодавно повідомила вона, коли разом їхали в ліфті.

На початку кожної осені в моєму офісі виникає суперечка стосовно подій 11 вересня. Чи знав президент Джорж Буш заздалегідь про теракти? Чому башти так швидко падали? Наскільки правдивий фільм Майкла Мура "Фаренгейт 9/11" про зв'язок політиків і терористів? Чи може бути правдою, що Америка зумисно шукала приводу почати війну з Іраком? Щороку збільшується кількість книжок-досліджень із цього приводу. Відповідно, зростає і кількість варіантів відповідей.

"Ґраунд зіро" розташований у районі Волл-стріт. Там завжди юрмляться туристи. Я подзвонила знайомому гіду Ігореві й запитала, чи представники колишнього Радянського Союзу, яких він водить на екскурсії, виявляють інтерес до цієї пам'ятки.

—  Так, мене постійно про це питають. Не розумію, чому людей туди тягне. Напевно такий же інтерес, як і до фільму "Пила: гра на виживання", — каже він. — Власне, там нема що дивитися: паркан, а за ним будівництво.

—  Про що туристи розмовляють?

—  Дві головні теми. Перша — усіх мусульман треба стерти з поверхні землі. Друга — Америка сама "підстроїла" собі ті теракти.

Я була на "ґраунд зіро" раз, кілька років тому. Почувалася пригніченою — як на величезній могилі випадково померлих людей. Вирішила з'їздити ще раз.

Нині тут звели новий комплекс будинків. Найвищий сягає 80-го поверху. Недалеко відкрили лінію метро до Нью-Джерсі. Натовп людей поспішає до станції. Ніхто не звертає уваги на будівництво за зеленим парканом. Як і скрізь у Нью-Йорку, на розі торгують хот-догами.

Я поверталася додому досить пізно — майже одинадцята вечора. Двері магазину алкогольних напоїв на моїй вулиці все ще були відчинені. Власник протирав вікна.

—  Сьогодні у вас подовжений день? — цікавлюся.

Він меланхолійно кивнув:

— 11 вересня. Люди багато купують спиртного. Сумний привід.

Зараз ви читаєте новину «"Америка сама "підстроїла" собі ті теракти" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути