Ексклюзивы
суббота, 15 июня 2013 14:45
Анна Балакир
Анна Балакир
Анна Балакир

Українська приватно

Українська приватно
малюнок: vagitnist.org.ua

– А ваші заняття з української включають секс? – чую у слухавці голос зрілого чоловіка. Він телефонує за оголошенням в інтернеті, де пропоную приватні уроки мови. Я саме проходжу рік навчання у Варшавському університеті. Для підзаробітку займаюсь репетиторством із двома польськими студентками української філології.

– Чи пан хворий? – спокійно запитую.

Відповіді не чую, тому кладу слухавку й повертаюся до написання дипломної про ісламський фундаменталізм.

Два роки потому не згадую про цей випадок. Аж на нещодавньому "Книжковому Арсеналі" знайомлюся з польською письменницею Барбарою ­Космовською.

Якщо має чоловіка, то за чим сюди приїхала?

– Моя подруга з України Наталя працює біологом у польському вузі, захистила кандидатську. Дуже гарна й розумна дівчина, – каже пані Барбара.

У Києві письменниця розповіла про свій новий роман "Українка". У ньому Іванка з Дрогобича вирушає на заробітки до Варшави. Там на неї чекає коханий Микола. Дівчина щойно здобула диплом консерваторії, але знаходить місце домашньої робітниці. Все починається ­добре. Доки Іванка не починає відчувати тавро "з України", а господиня – безпідставно підозрювати свого чоловіка у зраді з прибиральницею.

– Коли моя Наталя тільки приїхала, до неї теж ставилися упереджено, – каже Космовська. – Одна з польок сказала: "Краще б вас тут не було". – "Чим я тобі заважаю?" – запитала Наталя. – "Забираєте у нас чоловіків". Коли подруга отямилася, то відповіла: "Для чого мені твій чоловік, коли маю свого?" Це ошелешено її польську знайому – ніхто не думал, що Наталя заміжня. Бо якщо має чоловіка, то за чим сюди приїхала?

Тоді я пригадала того пана, що збирався вчити українську в перерві між… Може, він теж хотів запитати, що я тут роблю. "Українка" Космовської за два тижні розійшлася п'ятитисячним накладом. Упевнена, він встиг її купити. Цікаво, чи вивчив уже українську?

Сейчас вы читаете новость «Українська приватно». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

28

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть