Ексклюзивы
вторник, 29 января 2013 12:44
Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко
Народний депутат від НУ-НС, лідер партії "Громадянська позиція", екс-міністр оборони

Чому потрібно ліквідувати податкову міліцію?

Депутат Верховної Ради Анатолій Гриценко пропонує парламенту ліквідувати податкову міліцію. Про це йдеться в законопроекті № 2083, зареєстрованому у парламенті 23 січня.

Так звана податкова міліція себе повністю дискредитувала і своєю діяльністю тільки мордує бізнес в Україні. Як тотально дискредитована структура, вона має бути ліквідована. Ця структура абсолютно нелогічна. Таким хибним шляхом Україна йти не може.

По-перше, ця структура є надлишковою та непотрібною. Її у нас не було, її у нас не має бути, як і немає у більшості країн світу. Податкова міліція була утворена у складі Державної податкової служби, пізніше адміністрації, а тепер вже Міністерства доходів і зборів. Тобто, у структурі створена своя кишенькова міліція, яка, згідно із законом, мала б протидіяти правопорушенням у сфері податкового законодавства. Але якщо йти за такою логікою, тоді у складі Антимонопольного комітету треба створити свою кишенькову антимонопольну міліцію, яка б протидіяла правопорушенням у сфері антимонопольної діяльності, а їх там не менше. У Держкомземі — свою земельну міліцію. І так можна довести справу до маразму.

Як на мене, треба зробити так, як це було раніше: щоб питання, якими зараз займається податкова міліція, були під керуванням Міністерства внутрішніх справ і СБУ. Це, наприклад, питання розслідування правопорушень, що стосуються державних чиновників. Таке передбачено законом.

По-друге, ця структура налічує 10 тисяч осіб — у формі, зі зброєю і дуже високими посадовими окладами. Там є понад 20 генеральських посад, найвища категорія — генерал-полковник. Навіщо нам така структура? Вона нікому непотрібна. Вона споживає практично 1,5 млрд бюджетних коштів.

Чим вона звітує про свою діяльність? Вони кожного року порушують приблизно 5 тисяч кримінальних і оперативно-розшукових справ. Нагадаю, що оперативно-розшукова справа, це коли підприємець не знає, що його записують на відео, проводять приховані обшуки, слідкують, у тому числі, що людина робить у спальні. Так от із тих 5 тисяч кримінальних та оперативно-розшукових справ до суду доходить максимум 10, а лягає в основу судових рішень взагалі 2-3 справи. А решта, як пошепки говорять підприємці, — це чистий шантаж. Відкупилися — і все.

Кращі фахівці, які зараз працюють у податковій службі, які не заплямували себе порушенням закону чи хабарництвом, можуть піти працювати у відповідні підрозділи та СБУ. Але більша частина з них, які себе дискредитували, очевидно, мають бути звільнені. Від того економіка лише виграє. Та й підвищиться загалом довіра людей до правоохоронних органів.

Крім того, таким чином зменшиться і фіскальний тиск на підприємців, і загалом самі правопорушення у цій сфері. До мене зверталися підприємці, які працюють у Києві, і розповідають, що їх заарештовують, привозять у СІЗО, і по півроку там тримають навіть без допитів. А це вже взагалі спотворення прав людей. Це треба зупинити.

Якщо 10 тисяч людей перестануть грабувати бізнес, то це зменшить рівень корупції, хоча в цілому проблему не вирішить. Адже для цього необхідно починати зі зміни влади. Тому я пропоную такі системні зміни, які і при Януковичі, і після нього будуть позитивно впливати на бізнес. Не має кожна цивільна державна структура створювати свою кишенькову міліцію. Хоча б один цей аргумент має бути врахований.

Сейчас вы читаете новость «Чому потрібно ліквідувати податкову міліцію?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть