понеділок, 24 січня 2011 18:15

Теракт у Домодєдово: Основні версії

Теракт у Домодєдово: Основні версії

За короткий час після вибуху, що пролунав в залі міжнародних прильотів аеропорту Домодєдово, з'явилися перші версії події. Вони різні, проте об'єднує їх одне: у всіх випадках це теракт з використанням потужного вибухового пристрою.

Основна частина даних свідчить про те, що вибух здійснив терорист-смертник. На користь цієї версії говорить ослаблений контроль в аеропорту щодо зустрічаючих, а також свідчення кількох очевидців. Ті з них, які перебували недалеко від місця вибуху, відзначили, що в момент вибуху на місці події було багато зустрічаючих та таксистів. За деякими даними, терорист пройшов у натовп зустрічаючих людей і привів у дію вибуховий пристрій.

"Бомба була на людині, яка стояла серед зустрічаючих, поруч з "Азія-кафе", - написав у своєму мікроблозі бізнесмен Ілля Ліхтенфельд, який отримує оперативну інформацію від своїх співробітників в аеропорту.

Другою версією є спрацювання вибухового пристрою в багажі прибулого літака. Її проникнення з борту літака, який прибув, технічно можливо: у аеропорту Домодєдово є техніка, яка визначає вибухові речовини на рівні вильоту, однак така техніка відсутня для багажу, який прибуває. За однією з версій, вибух повинен був відбутися ще в повітрі, проте пристрій спрацював вже після прибуття в московський аеропорт.

Втім, в цьому разі не зрозуміло, яким чином сумка з вибухівкою пройшла передпольотний огляд у пункті вильоту, так само як і з яким рейсом вона могла прибути.

Третя версія полягає в тому, що бомба була закладена зловмисниками заздалегідь і підірвана дистанційно.

У теракті в московському аеропорту можна побачити два сліди. Перший і основний - вибух був здійснений бойовиками як помста за знищення їх польових командирів на Північному Кавказі: у Дагестані та Інгушетії. Іншою можливою причиною сьогоднішнього теракту могли стати грудневі хвилювання в Москві, коли між футбольними фанатами та вихідцями з кавказьких республік сталтся зіткнення.

Нагадаємо, що сьогодні о 15:32 за київським часом в аеропорту Домодєдово стався теракт. За останніми даними, число загиблих в результаті вибуху досягло 31 людини. Постраждали понад 130 осіб, з них 20 перебувають у важкому стані, 10 - у стані середнього ступеня тяжкості. На місце теракту виїхали бригади швидкої допомоги.

Перед вибухом в Домодєдово прибули 30 пасажирів з України.

За матеріалами РБК

Зараз ви читаєте новину «Теракт у Домодєдово: Основні версії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути