четвер, 20 січня 2011 16:39

"Такий маленький. По телевізору показують його більшим"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Жителька Чечельника Ніна Богачинська (праворуч) розповідає губернатору Миколі Джизі (ліворуч) про те, що за операцію на оці з неї вимагають 10 тисяч гривень
Жителька Чечельника Ніна Богачинська (праворуч) розповідає губернатору Миколі Джизі (ліворуч) про те, що за операцію на оці з неї вимагають 10 тисяч гривень

"Ми розвісили оголошення по всьому району, що приїде губернатор, — каже Сергій Снігур, 40 років, заступник голови Чечельницької райдержадміністрації. — Але до останнього не вірили, що він таки приїде. Ми ж далеко, до нас високе начальство майже ніколи не добирається".

14 січня губернатор Микола Джига вперше побував у Чечельницькому районі. Приймав громадян.

На губернатора у приміщенні РДА чекають із десяток людей.

— Такий маленький, — каже про Джигу жінка років 50, коли той проходить коридором. — По телевізору показують його більшим.

— Не знаєте, на заводі спиртовому був? — цікавиться чоловік.

— Та хто його туди пусте? Там же проблєма, тре виробництво відкривати. Його возять там, де красіво, показують шик і блєск, — відказують йому.

Прийом проходить у приймальні голови РДА. Голову району Сергія Шепітка президент зняв 10 грудня. Тепер той очолює райраду. Нового керівника райдержадміністрації ще не призначили. На посаду претендує заступник голови РДА Микола Качинський.

О 14.30 губернатор сідає за стіл для переговорів у центрі, поряд садить свою радницю Марію Мальовану. З іншого боку стола сідає Микола Качинський. Начальник райвідділу міліції і районний прокурор умощуються під стіною навпроти Джиги.

Перший заходить голова райради ветеранів Василь Мазурик. Трохи ніяковіє, наближається до столу. Довго мовчить. Микола Джига питає, чого прийшов на прийом.

— Я звертаюся від всіх людей району: в нас вже більш як 10 років не працює проводове радіо і не показує телевізор, — пояснює. — Це ж така  проблема, не у всіх є можливість установити супутникову антену. Особливо страждають ті, хто в ярочку живе.

Микола Васильович питає Качинського, чому досі в обласній адміністрації нічого не знають про цю проблему. Той знизує плечима. Відказує, що дротове радіо зникло 10 років тому під час заледеніння 2000-го. А щоби поновити його, потрібна державна програма.

Губернатор просить помічницю занотувати і наступного дня на прийом викликати керівника обласної телерадіокомпанії Любов Коваленко.

Далі розпитує Василя Мазурика про життя району, чи всього вистачає. Цікавиться, звідки привозять хліб.

— Хліб у нас возять із містечка Балта Одеської області. Смачний, а свій великий хлібокомбінат пустує, — відказує голова ради ветеранів.

— Чого в районі нема власних хлібопекарень? — знову звертається Микола Джига до Качинського. — Треба заохочувати дрібних підприємців.

Губернатор дякує Василеві Мазурику, що прийшов на прийом. Обіцяє розібратись із проблемами телебачення та радіо.

Заходить інвалід-чорнобилець Олександр Дехтяр. Кілька років тому отримав квартиру в Бершаді, але вона не придатна для життя. Збудована з порушенням будівельних норм, підлога провалюється. Дехтяр просить виділити кошти на інше житло, але в Чечельнику.

— Зараз є непоганий варіант — будиночок у центрі Чечельника, але трохи не вистачає грошей. Мені тут зручніше, бо тут родичі, а в Бершаді нікого нема, — простягає губернатору кольорові ксерокопії документів на квартиру.

— У вас удома є копіювальна машина? — цікавиться Джига. — Вона ж дорога, кілька тисяч гривень коштує.

— Та не машина, а ксерокс за 560 гривень, — ніяковіє Дехтяр. — І комп'ютер є. Уже ж життя прожив, трохи нажив особистих речей.

Микола Васильович розглядає документи. Говорить, що спочатку треба вирішити, що далі робити із квартирою у Бершаді. Може, дешевше буде зробити там ремонт.

— Бачте, і ксерокс, і комп'ютер є. А на ремонт, каже, грошей нема, — звертається до керівників району Микола Джига. Всміхається.

Керівник райавтодору 43-річний Віктор Благодір просить відремонтувати шляхи в районі:

— Дорога на Кодиму Одеської області вся у вибоїнах, останній раз її ремонтували ще за радянських часів. Туди добирається багато людей із району, бо в Кодимі вузлова залізнична станція.

— Дороги скрізь погані, — пояснює губернатор. — А в першу чергу винні самі жителі. Поки їздив по району, бачив біля кількох воріт по гусеничному трактору. Очевидно, мешканці їздять на тракторах обідати. І от доки ми не будемо берегти наші дороги, нічого хорошого з того не буде.

56-річна Олена Гарник хоче, щоб у район підвели газ. Він єдиний негазифікований в області.

— Тонна вугілля 1260 гривень, та ще й мокре його зі складу привозять, — пояснює Олена Федорівна.

— Найближчим часом газу обіцяти не можу, — відповідає Джига. — Кілька варіантів розглядали, але це неможливо зробити ні з сусіднього Бершадського району, ні з Одеської області. А от чого вугілля мокре, даю доручення прокурору, хай розбереться. Треба з'ясувати, як провести більше електроопалення. Можливо, варто зробити електрифікацію.

— А ще хочу попросити вас щось вирішити із роботою, нема для молоді роботи зовсім, — ддає Олена Гарник. — І зарплата в технічки й у вчителя з вищою освітою однакова.

— У нас університетів у Вінницькій області більше, ніж у всій Європі, — говорить Джига. — Вищу освіту ніхто не цінує. Допоки буде така ситуація, то платити більше ніхто не буде.

63-річна Ніна Богачинська до кабінету заходить заплакана. Сідає на стілець і знову плаче.

— У мене на оці катаракта. Я пішла на операцію, а мені в обласній больніці сказали, що треба 10 тисяч гривень. А де в мене такі гроші? — втирає хустинкою обличчя. — Пояснили, що так дорого, бо нитки дорогі.

— Та де це ви таке бачили, що в нас за операції ціни називають, треба викликати заввідділення, щоби пояснила, — каже губернатор. — По факту будемо розбиратися. Можливо, там менша сума потрібна.

Останніми заходять Світлана Демчук із села Червона Гребля і Сергій Шумило з районного осередку Партії регіонів. Жінка просить відремонтувати дороги до села. Шумило скаржився, що не можуть обрати голову районного осередку "Регіонів".

Прийом завершується о 16.30. За кілька хвилин губернатор виїхав назад до Вінниці. Найближчим часом буде з робочою поїздкою у Шаргороді.

У Вінниці людей приймають заступники

Перший та єдиний прийом громадян у Вінниці Микола Джига провів у липні минулого року. Тепер у другий і четвертий вівторок місяця прийом проводять заступники губернатора. Записатися можна щочетверга з 10.00 до 18.00 за тел. 0(432) 61 49 96.

— На перший прийом прийшли 95 відсотків людей із Вінниці з проблемами, які повинна вирішувати місцева влада, — каже радник голови облдержадміністрації Марія Мальована. — Тому голова вирішив проводити прийом громадян у тих районах, куди він їздить із робочими поїздками. Наступний візит може бути в Бершаді. Людей заздалегідь попереджаємо, розвішуємо оголошення в районі. Не потрібно спеціально записуватися, лише прийти в призначений час.

Зараз ви читаєте новину «"Такий маленький. По телевізору показують його більшим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути