Ексклюзиви
вівторок, 23 листопада 2010 11:50

Кім Чен Ір випустив по Південній Кореї 200 снарядів (ФОТО)
10

Фото: Фото: Reuters

Артилерія КНДР випустила по південнокорейському острову Енпхендо (Йонбендо) в Жовтому морі з боку Північної Кореї не менше 200 снарядів, повідомляє Reuters.

За деякими даними, снаряди зачепили будови, розташовані на острові. Вогнем охоплено від 60 до 70 будинків, стверджує телеканал YTN, вогонь розповсюджується по острову. Деякі з них впали на військову базу, розташовану на острові. Після цього наступило затишшя, обстріл припинився.

За словами свідків, деякі будівлі обвалились, припинилася подача електроенергії, жителі евакуювалися в бункери. Як повідомляє телеканал YTN, деякі люди намагаються врятуватися, відпливаючи в рибальських човнах з острова. За даними південнокорейських джерел, на острові проживає близько 1200-1300 осіб.

На телевізійних кадрах видно чотири стовпи диму над островом. У міністерстві оборони Південної Кореї підтвердили, що з боку КНДР було випущене декілька десятків артилерійських снарядів.

За даними південнокорейського телеканалу YTN, в результаті інциденту поранено 14 південнокорейських солдатів, четверо отримали важкі поранення. У збройних силах Південної Кореї повідомляють про одного убитого і трьох серйозно поранених морських піхотинців.

За даними джерела в уряді Південної Кореї, армія Південної Кореї сповіщена про інцидент і готова до вживання екстрених заходів у разі розвитку інциденту. Як повідомив прес-секретар південнокорейських ЗС полковник Лі Бон Ву, війська Південної Кореї приведені в стан підвищеної бойової готовності. Сеул направив свої винищувачі в район морського кордону, повідомив представник військового командування Республіки Корея.

Енергопостачання на острові порушене, його жителів евакуювали в бункери. Літаки військової авіації Південної Кореї здійснюють обліт острова.

Війська Південної Кореї негайно здійснили у відповідь постріли. Міністерство оборони Південної Кореї назвало дії КНДР провокацією і заявило, що у відповідь вогонь відкрився в цілях захисту. У зв'язку з тим, що сталось, влада Південної Кореї ввела в країні вищий рівень військової загрози, скликано засідання радників глави держави.

Міністри Республіки Корея у зв'язку з інцидентом провели екстрену нараду. За даними ЗМІ, зустріч радників президента пройшла в підземному бункері, розташованому на території "Чхонваде" ("Блакитного дому") - офіційної резиденції південнокорейських президентів. Спочатку повідомлялося, що міністерство закордонних справ Південної Кореї планує звернутися в Організацію Об'єднаних Нацією з проханням дати оцінку інциденту і втрутитися в те, що відбувається, але пізніше ця інформація була спростована.

У апараті президента Південної Кореї вже висловили думку, що обстріл міг стати відповіддю Північної Кореї на військові навчання, що проходять на Півдні. Таку ж думку висувають і західні експерти. У великомасштабних військових маневрах "Хогук" беруть участь близько 70 тис. військовослужбовців. КНДР раніше направила послання з висловленням протесту проти проведення таких військових тренувань.

Президент країни Лі Мен Бак заявив у вівторок, що прикладає всіх зусиль, щоб інцидент не переріс в серйозний військовий конфлікт. Проте в Сеулі попереджають, що вживатимуть заходів, якщо Північна Корея продовжить провокації.

Південнокорейський лідер закликав своїх старших секретарів вжити заходів щодо недопущення ескалації збройної сутички, спровокованої артилерійським вогнем з боку КНДР.

"Ми повинні обережно керувати ситуацією, щоб не допустити розростання масштабів сутички", - заявив президент перед початком екстреного засідання керівників силових відомств.

Отримавши інформацію про поранених морських піхотинців, глава держави розпорядився вжити всіх необхідних заходів для їхнього лікування, повідомив його прес-секретар Пак Чон Ха.

РИА "Новости", NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Кім Чен Ір випустив по Південній Кореї 200 снарядів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути