пʼятниця, 18 червня 2010 13:31

У США вбивцю стратили через розстріл вперше з 1996 року

У США вбивцю стратили через розстріл вперше з 1996 року

У американському штаті Юта в п'ятницю, 18 червня, вперше за останні 14 років засуджений до смерті був страчений через розстріл.

49-річний Роні Лі Гарднер, визнаний винним у вбивстві, сам вибрав метод страти ще до того, як 2004 року розстріл був заборонений в Юті. Відтоді стандартним методом убивання засуджених стала смертельна ін'єкція. Проте засуджені до смерті до скасування закону про вибір, які досі чекають на виконання вироку, як і раніше можуть вибирати розстріл.

Гарднер був засуджений до смерті 1985 року за вбивство адвоката під час спроби втечі із зали суду, де слухалася інша його справу про вбивство, скоєне за рік до того. Нещодавно Верховний суд США відхилив останнє прохання Гарднера про помилування.

У вівторок, 15 червня, засуджений востаннє пообідав, вирішивши не їсти в останні 48 годин перед смертю "з міркувань духовності". Обід Гарднера складався з м'ясного стейка, лобстера, яблучного пирога, ванільного морозива та газованої води.

Вирок був приведений у виконання спецпідрозділом з п'яти людей. Чотири гвинтівки були заряджені бойовими патронами, а одна - холостим. Це робиться для того, щоб у кожного з нападників була ілюзія, що, можливо, саме його куля не була смертельною.

15 червня в американському штаті Техас був страчений 59-річний Девід Лі Пауелл, який вбив поліцейського 32 роки тому. Смертний вирок був приведений у виконання шляхом смертельної ін'єкції. Пауелл став 13-им в'язнем, страченим у Техасі цього року.

Gazeta.ua за матеріалами The Telegraph, BBC

Зараз ви читаєте новину «У США вбивцю стратили через розстріл вперше з 1996 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути