вівторок, 29 грудня 2009 10:57

У Китаї британця стратили за ввезення героїну

У Китаї британця стратили за ввезення героїну

У Китаї стратили британця Акмаля Шейха, засудженого за ввезення в країну крупної партії наркотиків. Цей факт підтвердили в міністерстві закордонних справ Великої Британії.

Британський прем"єр-міністр Гордон Браун заявив, що "приголомшений" тим, що трапилося, і засудив страту "в найрішучіших виразах". Акмаль Шейх став першим європейцем, страченим в Китаї за останніх 50 років, відзначає ВВС.

53-річний Шейх Акмаль був в 2007 році затриманий китайською поліцією за спробу провезення 4 кг героїну в аеропорту міста Урумчі на північному заході КНР. Відповідно до місцевого законодавства, за скоєння подібного злочину передбачена вища міра покарання. Акмаль Шейх до останнього заперечував свою провину.

Родичі засудженого неодноразово зверталися до китайської влади при виголошенні вироку прийняти до уваги діагностований у Акмаля Шейха психічний розлад. З проханням пом"якшити покарання і проявити поблажливість звертався днями до уряду КНР і Гордон Браун.

Проте смертний вирок був остаточно затверджений Верховним народним судом КНР.

"Я засуджую страту Акмаля Шейха в найрішучіших виразах, - заявив у зв"язку з цим британський прем"єр. - Я приголомшений і розчарований тим, що наші постійні прохання про милосердя не знайшли відгуку".

У відповідь Пекін заявив, що "засмучений і розчарований" заявами британського прем"єра. Суд над британцем пройшов відповідно до закону, відзначила офіційний представник МЗС КНР Цзян Юй. За її словами, в очах китайського правосуддя громадяни країни й іноземці рівні, передає РИА "Новости".

Китай - країна, що активніше за всіх у світі застосовує страту. Вища міра покарання передбачена за 60 статтями, нею караються навіть такі злочини, як контрабанда наркотиків або хабарництво. У 2008 році в КНР було страчено більше 1700 осіб - 72% всіх страчених у світі, відзначає правозахисна організація Amnesty International. Найчастіше злочинців у Китаї розстрілюють, хоча у низці провінцій використовується смертельна ін"єкція.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї британця стратили за ввезення героїну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути