середа, 03 червня 2009 09:36

Бойовики "Аль-Каїди" стратили британського заручника

Бойовики "Аль-Каїди" стратили британського заручника
Бойовики північно-африканського підрозділу "Аль-Каїди" стратили британського заручника. Про це повідомляє в середу, 3 червня, AFP з посиланням на організацію SITE Intelligence Group, яка займається моніторингом ісламістських сайтів.

Екстремісти заявили, що британець Едвін Дайер страчений тому, що уряд Великої Британії не виконав ультиматум "Аль-Каїди" і не випустив на свободу радикального ісламського проповідника Абу Катаду, який утримується в британській в"язниці.

Терористичне угрупування, що іменує себе "Аль-Каїда в ісламському Магрібі" (декілька країн на північному заході африканського континенту, включаючи Алжир, Марокко, Туніс), оголосило, що британець був убитий 31 травня 2009 року, тобто після закінчення 20-денного терміну ультиматуму, оголошеного 27 квітня 2009 року. "Велика Британія аніскільки не піклується про своїх громадян", - йдеться в заяві терористів.

22 січня 2009 року чотири іноземні туристи (швейцарська подружня пара, німкеня і британець) були захоплені екстремістами в Нігері. Тоді імена викрадених не повідомлялися.

22 квітня 2009 року "Аль-Каїда" звільнила спецпредставника ООН в Нігерії Роберта Фоулера, а з ним ще трьох заручників: його асистента і двох жінок, захоплених 22 січня в Нігері. Британець і швейцарець залишилися в полоні у терористів. За деякими даними, Едвіна Дайера і швейцарця (ім"я невідоме до цих пір) могли утримувати на території республіки Малі.

Про долю швейцарця, який залишається в полоні, поки нічого невідомо.

Що стосується Абу Катади, підданого Йорданії палестинського походження, то він був заарештований у Великій Британії в 2002 році за підозрою в зв"язках з "Аль-Каїдою". Вважається, що Катада є європейським "послом" Усами бін Ладена. Пізніше він був відпущений на свободу, але в 2005 році після серії лондонських терактів проповідник був знову арештований. У 2008 році Катаду відпустили під заставу, проте знову заарештували при спробі незаконного виїзду з країни.

Зараз у Великій Британії розглядається питання про його депортацію до Йорданії, де Катада засуджений до довічного ув"язнення за організацію декількох терактів. Захист проповідника наполягає на неприпустимості екстрадиції, оскільки вважає, що в Йорданії Абу Катаду катуватимуть, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики "Аль-Каїди" стратили британського заручника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути