середа, 19 травня 2010 10:00

В Європі стурбовані проблемами цензури та політичного переслідування в Україні

Автор: фото:УНІАН
  Президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс не вперше висловлює підтримку демократичним перетворенням, які в Україні захищає лідер опозиції Юлія Тимошенко
Президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс не вперше висловлює підтримку демократичним перетворенням, які в Україні захищає лідер опозиції Юлія Тимошенко

У спеціальній заяві президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс нещодавно висловив занепокоєння відновленням проти Юлії Тимошенко кримінальної справи, порушеної за часів президентства Леоніда Кучми.

— За останні п"ять років ми звикли вважати Україну прикладом демократії в регіоні. Дуже сумно та неприємно спостерігати за тим, як чинна влада нищить і нехтує демократичними досягненнями попереднього уряду. Я дуже стурбований останніми подіями в українській політиці після президентських виборів. Ці негативні події стали систематичними за своєю природою та становлять загрозу для верховенства права, фундаментальних прав людини та громадянських свобод, — заявляє пан Мартенс.

Він зазначив, що в ЄНП склалося враження про повернення до старих часів. Наприклад, виглядає, що в Україні обмежується свобода слова. Вже прозвучали заяви таких організацій як "Репортери без кордонів". Також ситуація з відкриттям кримінальної справи проти Юлії Тимошенко, яку 2005 року закрили.

— Ми вважаємо, що цей крок був політично вмотивований. Усі ці моменти турбують нашу політичну партію, — заявляє президент ЄНП Вільфред Мартенс.

Правоцентристська ЄНП є найбільшою та найвпливовішою фракцією в Європарламенті. Вона об"єднує 73 політичні партії з 39 країн. Голови Єврокомісії, Європейської ради та Європарламенту є представниками цієї політичної сили. Тому позиція ЄНП має ключове значення для всієї політики Євросоюзу.

Детальніше про позицію ЄНП щодо ситуації в Україні в інтерв"ю "Радіо Свобода" роз"яснив речник партії Костас Сасматзоглу.

Чи можна, на вашу думку, вважати конституційною більшість в українському парламенті?

— Видається, що нова більшість була сформована в дуже дивний, я сказав би, у штучний спосіб. Відповідно до українських законів, депутат не може просто так змінити фракцію, для цього йому слід здати мандат. Але якимось чином, сам не розумію як, парламент переформатувався і штучним шляхом з"явилася нова більшість. Гратися законами — це не дуже демократично для країни, яка хоче мати європейське обличчя. Щодо місцевих виборів, які перенесли на невизначений термін, то наша партія не розуміє, чому так сталося. Ми хотіли б почути пояснення нової Адміністрації.

Чого хочете досягти вашою заявою?

— Щоб нова влада взяла до уваги наші занепокоєння. За останні п"ять років Україна здійснила вагомі кроки в бік демократії, свободи слова, відкритого суспільства, зрештою, європейського суспільства. Коли ж бачимо такий розвиток подій, як зараз, ми вважаємо, що це повернення до старих практик. Нова влада мала б зрозуміти, що Європа й решта світу спостерігають за діями нової Адміністрації.


Чи будете ініціювати слухання щодо ситуації в Україні на Парламентській асамблеї Ради Європи чи Європарламенті?

— Зараз ми обмежимося заявою, яку поширюємо серед наших колег у європейських установах, а також серед наших членів у 39 країнах Європи. Наступні кілька тижнів ми спостерігатимемо за ситуацією. У середині червня запланований саміт лідерів Європейської народної партії, і ми сподіваємося там підняти питання про розвиток ситуації в Україні.

Чи плануєте щось у випадку, якщо нова влада не почує вашого занепокоєння?

— Наша заява, яку зробив президент ЄНП Вільфред Мартенс, має слугувати попередженням: ми знаємо, що відбувається, ми продовжуємо спостерігати, і надалі не будемо мовчати.

Зараз ви читаєте новину «В Європі стурбовані проблемами цензури та політичного переслідування в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути