середа, 27 січня 2010 18:50

Шанси на олімпійську медаль мають тільки Волосожар і Морозов

Автор: фото: REUTERS/Grigory Dukor
  Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов під час виконання довільної програми на чемпіонаті Європи у Таллінні
Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов під час виконання довільної програми на чемпіонаті Європи у Таллінні

У Таллінні завершився чемпіонат Європи з фігурного катання. Змагання стали генеральною репетицією перед Олімпійськими іграми. Тому інтерес до них був підвищеним. Протягом усього чемпіонату трибуни майже на 100% заповнювали глядачами. На довільну програму у касах не залишилося жодного квитка. Уперше після Євробачення-2002, для проведення якого і побудували Саку Суурхалль, на арені аншлаги.

Повболівати за фігуристів приїхали не лише місцеві жителі. Сусідні з Естонією Росія та Фінляндія висадили в Таллінні найбільший "десант". Українці теж не залишилися без уваги. А наших лідерів, спортивну пару Тетяну Волосожар і Станіслава Морозова, приїхали підтримати матір і тітка Тетяни.

Чемпіонат Європи дав відповіді відразу на кілька головних питань щодо потенціалу наших фігуристів. Перше з них стосувалося рівня готовності Волосожар і Морозова та відповідності оцінок їхньому катанню. Українці бездоганно виконали коротку програму, вразивши всіх, окрім суддів. Після першого змагального дня вони йшли четвертими і програвали майже шість балів третьому місцю. Більшість із них фігуристи втратили в оцінці за компоненти. "Судді явно погарячкували", — сказав після виступу Станіслав. У довільній програмі партнер припустився кількох помилок на приземленнях зі стрибків. Однак пара втратила не лише в технічній оцінці. Судді знову низько оцінили компоненти Тетяни та Станіслава. Українські фігуристи у другій оцінці програли чемпіонам Європи Юко Каваґуті та Олександру Смирнову з Росії 10 балів. Ще одна пара німецького тренера Інго Штойєра, триразові чемпіони Європи Альона Савченко та Робін Шолкови, теж опинилися нижче росіян. Колишня українка зі своїм партнером виграли "срібло".

Подібне оцінювання напередодні Олімпіади відверто насторожує. Щоправда, у Ванкувері до європейських суддів приєднаються їхні колеги з інших країн. Проте до Канади приїдуть і ще кілька сильних суперників Волосожар і Морозова — із Китаю, Канади та США. Також на Ігри вирушать українці Катерина Костенко та Роман Талан. Незадовго до чемпіонату Європи Костенко травмувалася на тренуванні, і пара вирішила знятися зі змагань.

Українські танцювальні дуети в Таллінні вирішували долю путівки на Олімпіаду. Розрив після обов"язкового танцю між Аллою Бекназаровою та Володимиром Зуєвим і Ганною Задорожнюк і Сергієм Вербилло був менше бала. По ходу змагань Ганна та Сергій нарощували свою перевагу і змогли виграти українську дуель. Вони і вирушать на Олімпіаду.

Українське жіноче катання у Ванкувері представлене не буде

Змагання чоловіків привернули до себе увагу двома гучними поверненнями — росіянина Євгена Плющенка та швейцарця Стефана Ламб"єля. Як і чотири роки тому на Іграх у Турині, Плющенко чисто виконав стрибкову частину програми і переміг. Українець Антон Ковалевський у порівнянні з минулорічним чемпіонатом Європи зробив кілька кроків уперед і посів 13 позицію. Непогані спроби на потрійний аксель і вміння зібратися після зірваного елемента та отримувати насолоду від власного катання дають Антону шанси бути в двадцятці на Олімпіаді.

Українське жіноче катання у Ванкувері представлене не буде. У вересні Елеонора Винниченко втратила останню нагоду виграти олімпійську ліцензію. Програла вона і національний чемпіонат. У Таллінні виступала дебютантка сезону, учениця Віктора та Ніни Петренків 16-річна Наталія Попова. За останні чотири роки вона показала найкращий результат з усіх українок, ставши 18-ю. Проте на чемпіонат світу в Турині, судячи з усього, поїде Ірина Мовчан. Перед континентальною першістю Федерація фігурного катання України прийняла рішення про те, що до Італії Наталія потрапить, якщо ввійде до "європейської" десятки.

Чемпіонат Європи підтвердив, що лише Волосожар і Морозов зможуть поборотися за олімпійські нагороди для України. Однак для цього їм необхідно ідеально чисто відкатати обидві програми і сподіватися на справедливість суддів.



Чемпіонат Європи з фігурного катання-2010. Таллінн (Естонія)


Чоловіки

1. Євген Плющенко (Росія)

2. Стефан Ламб"єль (Швейцарія)

3. Брайян Жубер (Франція)

...13. Антон Ковалевський (Україна)

Жінки

1. Кароліна Костнер (Італія)

2. Лаура Лепісто (Фінляндія)

3. Елене Ґедеванішвілі (Грузія)

...18. Наталія Попова (Україна)

Спортивні пари

1. Юко Каваґуті/Олександр Смирнов (Росія)

2. Альона Савченко/Робін Шолкови (Німеччина)

3. Марія Мухортова/Максим Траньков (Росія)

4. Тетяна Волосожар/Станіслав Морозов (Україна)

Танцювальні дуети

1. Оксана Домніна/Максим Шабалін (Росія)

2. Федеріка Фаєлла/Массімо Скалі (Італія)

3. Яна Хохлова/Сергій Новіцький (Росія)

...8. Ганна Задорожнюк/Сергій Вербилло (Україна)

...11. Алла Бекназарова/Володимир Зуєв (Україна)

Готель у Таллінні можна знайти за 25 євро на добу

Найдешевше добратися до Таллінна автобусом. Квитки на нього коштують від 810 до 945 грн, залежно від фірми-перевізника.

Ціни на проїзд у міському транспорті в Таллінні залежать від того, де купувати квиток:

у водія — 20–25 естонських крон (100 крон — 60 грн. — ГПУ). У кіосках — 13, якщо брати 10 квитків — по 9 крон за кожен.

Готель можна знайти за 25–30 євро на добу.

Вартість харчів приблизно така, як і в Україні. Хліб — 8–10 крон. Сік — від 10 до 12 за літр. Дешевше коштують, приміром, сир брі та камамбер. Тут їх можна придбати за 14–20 крон.

Зараз ви читаєте новину «Шанси на олімпійську медаль мають тільки Волосожар і Морозов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути