четвер, 14 січня 2010 08:47

Землетрус на Гаїті забрав життя не менше 30 тисяч людей

Землетрус на Гаїті забрав життя не менше 30 тисяч людей
В результаті руйнівного землетрусу, який стався на Гаїті 12 січня, загинули не менше 30 тисяч осіб. Такі дані навів президент острівної держави Рене Преваль, повідомляє CNN.

У бесіді з журналістом CNN доктором Санджем Гуптою в аеропорту Порт-о-Пренсу Преваль заявив, що зараз у нього є інформація про загибель від 30 тисяч до 100 тисяч осіб. Джерела таких даних глава держави не навів, відзначивши лише, що поки це тільки попередня інформація.

"Зруйновано безліч будинків, лікарень, шкіл - люди на вулицях, багато хто з них мертві. Я не можу жити ні в президентському палаці, ні у власному будинку. Обидва зруйновані", - повідомляє президент.

Раніше прем`єр-міністр Гаїті Жан-Макс Бельрів висловив припущення, що загиблі в результаті землетрусу можуть обчислюватися сотнями тисяч. Під завалами зруйнованих будівель знаходяться сотні людей, їх визволення ускладнюється браком рятувальників.

Загибель співробітників своєї місії на Гаїті вже підтвердили в ООН. Нагадаємо, штаб-квартира ООН в Порт-о-Пренсі занала серйозних пошкоджень, і довгий час із співробітниками місії не вдавалося встановити зв`язок. За інформацією ООН, з 9 тисяч місіонерів, що працюють на Гаїті, загинули 14 чоловік, ще 150 числяться зниклими без вісті. Серед загиблих співробітників ООН - десять громадян Бразилії, два йорданці і один гаїтянин.

Раніше в середу інформагентства з посиланням на гаїтянського президента повідомили, що в результаті землетрусу загинув спецпредставник ООН на Гаїті і глава місії Хеді Аннабі. За останніми даними, які навели в ООН, загибель Аннабі поки не підтверджена.

Оцінити масштаби катастрофи на Гаїті поки не уявляється можливим. Магнітуда першого і найбільш сильного землетрусу, нагадаємо, склала не менше 7. За оцінками фахівців, це найбільш руйнівний підземний поштовх, зареєстрований у цьому регіоні за весь час спостережень. Після першого землетрусу було ще декілька повторних поштовхів магнітудою від 5 і вище.

Багато держав надають допомогу в ліквідації наслідків землетрусу і пошуку людей, що вижили. Фінансову допомогу потерпілій країні надали ООН (10 мільйонів доларів), Світовий банк (100 мільйонів) та інші організації, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус на Гаїті забрав життя не менше 30 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути