вівторок, 22 вересня 2009 18:51

Фосфорна вода загоює рани

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Краєзнавець Дмитро Лупипсів із села Нижнів Тлумацького району Івано-Франківщини набирає у пластикові пляшки фосфорну воду. Вона корисна для людей із хворою печінкою
Краєзнавець Дмитро Лупипсів із села Нижнів Тлумацького району Івано-Франківщини набирає у пластикові пляшки фосфорну воду. Вона корисна для людей із хворою печінкою

За 4 км від села Нижнів Тлумацького району на Івано-Франківщині б"є джерело з фосфорною водою. Воно сховане у скелях, під монастирським хрестом. Місцеві приходять сюди оздоровлюватися.

— Я от вам на карті покажу: таких джерел, збагачених фосфором, є всього три в Україні. Два в Кам"янці-Подільському, а одне в нас, — розповідає краєзнавець Дмитро Лупипсів, 59 років. — До джерела трохи далеченько йти, воду би кожен пив, але не всі зважуються її донести.

Чоловік закидає торбу на сидіння велосипеда. Дорогою до джерела зустрічаємо двох тутешніх учительок. Вони й собі просять по пляшці води.

— У мене колега по роботі цією водою очі промиває, краще бачити стала, — каже Любов Міщанин.

Витік джерела нижнівці називають Монастирик, він невеликий, у діаметрі має не більш як півметра. 1000 років тому тут був монастир.

— Джерело текло споконвіку. Мама розказувала, що люди сюди приходили, пили воду й оздоровлювалися. На подяку кидали монетки. Ще досі тут находжу копійки 1940–1950-х років, а трапляються й австрійські, — краєзнавець схиляється над джерелом і наповнює пластикові бутлі. — А ще розказували мені за солдат під час війни. Тоді ж не було ніяких дезінфікуючих засобів, а ран було багато, то вони тут зупинялися. Мили рани в джерелі й одужували за кілька днів. Зараз люди, які мають рани після операції або проблеми з кістками, теж приходять сюди по воду. Мене навіть просив один чиновник із Тлумача набрати пляшку для його тата, він у лікарні. Каже, вода йому допомагає. Жінки сільські говорять, на жіночі проблеми добра вода, п"ють її і вмиваються.

Простягає горня. Рідина має трохи терпкий присмак, пахне водоростями.

Мили рани в джерелі й одужували за кілька днів

— На раз можу шість горнят випити, така мені добра. А потім стільки сил чую в собі, що ще би цю відстань тричі долав.

Фосфор впливає на ріст, корисний для кісток і зубів.

— Останнім часом учені починають доказувати, що фосфором можна вилікувати алкоголізм, — зазначає лікар-травматолог Анатолій Кучерявий, 45 років, з Івано-Франківська. — Елемент знижує ймовірність утворення ниркових каменів. Він необхідний людям, хворим на печінку. Фосфор добре загоює м"язові рани, відповідає за правильне зрощення кісток при переломах.

Збагачену фосфором воду добре пити тим, хто сидить на дієтах і вживає низькокалорійну їжу. Якщо в організмі бракує елемента, люди часто страждають на болі в кістках, загальну слабкість і порушення психіки.

Зараз ви читаєте новину «Фосфорна вода загоює рани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути