Курський плацдарм: підступи орків, помста морпіхів, бої тривають

Офіційні джерела, які бадьоро розписували успіхи Сил оборони на Курщині, якось примовкли. Натомість в інфопростір зайшла Z-пропаганда з меседжем: все пропало, всіх убили. Брехня. Але що насправді відбувалося і відбувається на Курщині цими днями?

"Туман війни", який огортав початок операції Сил Оборони України в Курській області на початку серпня, і був на користь Україні, станом на середину жовтня почав працювати на шкоду. Офіційних повідомлень Генштабу звідти немає і український інформаційний простір досить швидко почав заповнюватись повідомленнями російських Z-воєнкорів. Які, природно, подають події у вигідному для Росії ключі.

Перший удар став шоком для наших військових і одразу кілька населених пунктів, серед яких Зелений Шлях і Товстий Луг були втрачені. Просування в перший день склало приблизно 10 кілометрів

Ми ж спробуємо, спираючись на неофіційні джерела, наскільки це можливо без шкоди для військових, проаналізувати, що саме відбувається на курському плацдармі. Очевидно, що зібравши досить серйозні сили, зокрема й перекинувши досвідчені розрахунки дроноводів (як FPV, так і "Ланцетів") з-під Покровська, з 10 жовтня в Курській області російські війська розпочали активні наступальні дії. Причому одночасно у трьох районах: Коренівському, Глушківському та Суджанському. Перший удар став шоком для наших військових і одразу кілька населених пунктів, серед яких Зелений Шлях і Товстий Луг були втрачені. Просування в перший день склало приблизно 10 кілометрів.

...українські десантники тим часом перейшли в контрнаступ і до 14 жовтня позиції в Зеленому Шляху, Новоіванівці та Товстому Лузі були відбиті. Частини 155-ї бригади морської піхоти були вимушені відступити...

Однак "дранг нах Суджа" у росіян не вийшло. Незважаючи на те, що російські генерали постійно кидали в бій нові резерви, зокрема й елітні парашутно-десантні полки і навіть 155-ту бригаду морської піхоти, просування далі успіхів першого дня не пішло. Основні події розгорнулись навколо намагання росіян взяти під контроль н.п. Свердликово та Лебедівка, які є дуже важливими в логістичному ланцюжку підрозділів, що тримають Любимівку. Мало того, українські десантники тим часом перейшли в контрнаступ і до 14 жовтня позиції в Зеленому Шляху, Новоіванівці та Товстому Лузі були відбиті. Частини 155-ї бригади морської піхоти були вимушені відступити у бік Снагості.

Одночасно ЗСУ почали перекидання резервів із Сумської області - це були як частини десантно-штурмових військ, так і мотопіхотні. Станом на 16 жовтня продовжуються бойові дії, які можно назвати скоріш маневровими з активним використанням дронів з обох сторін. Як розповідав автору один із наших бійців: "Російські дрони тупо літають над дорогами і вибирають найжирніші цілі. Тобто не бʼють, щоб вдарити, а мають, з чого вибирати. Є така ділянка дороги, десь три кілометри, де просто нереально важко проїхати. Кожного дня по декілька штук підбитої техніки. Ми зараз нормально почали перекривати РЕБами, але це суто проти fpv, якщо не долітають вони, там відразу з'являється зв'язка "Зала" + "Ланцет".

І в цих боях без лінії фронту не завжди фортуна перебуває на нашій стороні. Так, судячи з відео, яке оприлюднив один із ТГканалів, близьких до ЗСУ, 10 жовтня в результаті рейдових дій росіян в районі Зеленого Шляху, вороги захопили в полон дев'ятьох бійців з числа розрахунків БПЛА 1-ї танкової Сіверської бригади. Замість того, щоб відправити в тил і потім обміняти, як це диктується міжнародним правом, росіяни роздягнули бійців, наказали їм лягти обличчям вниз на землю, а потім вистрілили кожному в голову, очевидно, вбивши їх усіх. Поки що офіційної інформації щодо цього епізоду немає, але неофіційно відомі псевдо як мінімум одного бійця (Руха) та ім'я іншого - Гена.

...цей злочин на руках росіян з 155-ї бригади морської піхоти і тому 82-га та 95-та десантно-штурмові бригади, які розташовані на південний схід та південний захід від позицій цієї бригади, розгорнули справжнє полювання на російських морпіхів

У військах відразу на рівні "сарафанного радіо" стало відомо, що цей злочин на руках росіян з 155-ї бригади морської піхоти і тому 82-га та 95-та десантно-штурмові бригади, які розташовані на південний схід та південний захід від позицій цієї бригади, розгорнули справжнє полювання на російських морпіхів. Станом на 16 жовтня відомо про мінімум дві вдалі засідки. Якщо українські бійці і брали полонених, то доказів цього немає. Однак є докази того, що вони знищили щонайменше кількох морських піхотинців. На сторінці Десантно-штурмових військ в телеграмі було викладено відео однієї із засідок і словами: "Така ж доля чекатиме на інших воїнів цієї бригади".

Щодо причин потрапляння наших дроноводів у полон слід сказати, що вони мали досвід війни з визначеною лінією фронту на тому ж Донбасі і це відіграло негативну роль, адже на Курщині геть інший характер війни - без лінії фронту, оборона осередкова, яка базується на опорних пунктах, що, як правило, розташовані в населених пунктах.

Станом на зараз, якщо уважно проаналізувати всі пости проросійських воєнкорів, можна дійти висновку, що втрати росіян, які зробили спробу наступати, в техніці - колосальні, а в особовому складі щонайменше вищі за середні показники по інших ділянках фронту. В черговий раз російська армія показала, що крім м'ясних штурмів, якісь інші тактичні дії вони реалізувати не можуть. В конкретному випадку - перевага в кількості не призвела до помітних результатів, адже потрібно було реагувати на швидкоплинні умови маневрової війни на рівні командирів середньої та нижчої ланки. І ось тут проблема радянського та російського війська стала руба: офіцери цього рівня просто не мають ініціативи і повністю покладаються на директиви вищого командування, яке просто не може володіти актуальною інформацією в режимі онлайн.

...проблемою для росіян стали певні обмеження в кількості боєприпасів різних калібрів - все-таки знищення трьох арсеналів головного ракетно-артилерійського управління ЗС РФ ударами дронів далося взнаки

Ще однією проблемою для росіян стали певні обмеження в кількості боєприпасів різних калібрів - все-таки знищення трьох арсеналів головного ракетно-артилерійського управління ЗС РФ ударами дронів далося взнаки. Тому тактика росіян, яку вони використовують на Донбасі - масовані потужні артилерійські і авіаційні удари - на Курщині не спрацювала. Авіацію після втрат на початку серпня агресор використовує вкрай дозовано, більше покладаючись на великі безпілотники "Оріон", які мають певні обмеження.

Таким чином, підводячи проміжні підсумки, можна говорити про те, що росіяни продовжать свої намагання вибити наше угруповання з Курської області, кидаючи ще сили та засоби на ділянку фронту в Суджанському районі. Принаймні найближчі 2-3 тижні, доки погода буде більш-менш сприятливою з точки зору стану польових доріг, які є основою логістики в регіоні.

Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі