Ухилянти годують армію корупціонерів - від МСЕК до столичних міністерств

Корупційний ланцюжок від рядового уклоніста, який заніс хабар у МСЕК і до Києва - встановити складно, але можна. Хоча б тому, що досі не встановлено електронного обігу документів, який би унеможливив космічного обсягу хабарі. Ані МОЗ, ні Генштаб, ні Міноборони цього не зробили, хоча це найочевидніша річ. Чому?

Скрупульозно розібрали з Віталієм Шабуніним одну з наймасштабніших схем корупції в України під час війни - систему хабарів за відкос від служби. У цю схему залучені всі медики, від низових лікарів догори. Звісно, скільки знизу віддають відкатом у Київ, ми не знаємо, хто ж нам признається. Але здається - достатньо. Бо Міноборони, Генштаб і МОЗ так нічого і не зробили по для руйнування схеми, хоча про це говорили їм ще рік тому.

...якби медичні документи були електронні (тобто просто крутились би в системі типу "резерв+"), тоді можна було б туцьнути галочку "прибрати прізвище". І тоді б на МСЕК чи ВЛК заходили б анонімні пакети документів

Отже, де ухилянт має можливість дати хабар? Там, де МСЕК чи ВЛК бачить, що це саме його документи і знає, що саме цей чувак заніс певну суму аргументів для визнання його непридатним за медичними показниками. А якби медичні документи були електронні (тобто просто крутились би в системі типу "резерв+"), тоді можна було б туцьнути галочку "прибрати прізвище". І тоді б на МСЕК чи ВЛК заходили б анонімні пакети документів. І тоді б вони не знали, що це документи саме того ухилянта, що заніс десяточку.

Звісно, корупціонери почали б придумувати нові шляхи обходу. Наприклад, інтегрування певних маркерів у медичні аналізи. Наприклад, лейкоцити 12345 штук на мікролітр, або ще якесь примітне число. Але б такі речі швидко вираховувались, і за них можна було б миттєво хапати. Однак саме цього потоку даних не цифровізують через брак "політичної волі" і "ви що, хочете зламати працюючу систему під час війни?"

Наслідком є відгодовування корумпованих хряків типу хмельницької Крупи, у якої тільки вдома знайшли 6 мільйонів баксів. І що характерно - у неї також знайшли книгу обліку ухилянтів. Але щось по них ніхто не пішов відкривати справи за давання хабарів. Можна тільки уявити, скільки і яких там прізвищ, значимих для регіону. І можна уявити, скільки таких книжок є в інших МСЕКівців.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі