Чехія: допомогти Україні на мільйон, сплатити Росії - п'ять мільйонів

Цікава арифметика виходить: на нафту й газ із Росії, які вона отримує зі знижкою, Чехія витратила уп'ятеро більшу суму, ніж на допомогу Україні. Кремль має з цього - 50 млн євро лише податків щомісяця. То хто проти кого воює?

Чехія витратила на нафту і газ із РФ у 5 разів більше, ніж на допомогу Україні, - повідомляє Politico. Прага купила газу і нафти у Росії на 7 млрд євро, а на допомогу Україні виділила - 1,29 млрд євро.

Чеська Республіка, один з найближчих союзників України, дозволила нафтопереробним заводам отримати понад мільярд євро надприбутку завдяки знижкам на закупівлю російського палива

Чеська Республіка, один з найближчих союзників України, дозволила нафтопереробним заводам отримати понад мільярд євро надприбутку завдяки знижкам на закупівлю російського палива, незважаючи на те, що альтернативи вже давно доступні. Такі висновки містяться у доповіді аналітиків Центру вивчення демократії та Центру досліджень енергетики та чистого повітря.

Зокрема, приватна польська Orlen Unipetrol здобула з цієї домовленості величезну вигоду. Дослідники виявили, що її можливість продовжувати купувати російське паливо - яке в середньому на 21 відсоток дешевше за альтернативну азербайджанську нафту в 2023 році - дозволяє їй отримувати великі доходи, які держава, у свою чергу, оподатковує. Ця стратегія сприяла отриманню надприбутків у розмірі близько 1,2 мільярда євро.

Така ситуація стала можливою завдяки тому, що Європейський Союз надав Чехії виняткове право із заборони на постачання російської нафти після початку війни в Україні. Виняток, наданий Чехії, Словаччині та Угорщині, замислювався як тимчасовий захід, проте Orlen продовжує використовувати його, щоб щомісяця переправляти до Кремля близько 50 мільйонів євро у вигляді доходів від податків на нафту.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі