Бюджет РФ-2025: Путін ховає країну під валом військових витрат

Рекордні витрати на оборонну сферу в Росії вже перевищили витрати СРСР напередодні розвалу. Чи це лякає? Примушує замислитися. Але хто захоче завадити імперії зла вчинити показове самогубство?

Bloomberg опублікував проєкт державного бюджету Російської Федерації на 2025 рік, який зараз розглядає Держдума.

40% загальних витрат бюджету скеровуються на сектор оборони і безпеки - що більше, аніж все фінансування освіти, охорони здоровʼя, соціалки і нацпроєктів разом

Всупереч попереднім прогнозам і заявам Путіна про необхідність оптимізації військових витрат, з метою чого наче й призначали міністром оборони Бєлоусова, військові витрати зростають на третину, до 13,2 трлн рублів (6,2% ВВП) у порівнянні з 10,4 трлн рублів, передбачених на поточний рік. 40% загальних витрат бюджету скеровуються на сектор оборони і безпеки - що більше, аніж все фінансування освіти, охорони здоровʼя, соціалки і нацпроєктів разом.

Для песимістів це може звучати як катастрофа: ці останні місяці 2024 критичні для підписання мирняку, в СЗЧ - або ми всі загинемо, Росію не перемогти. Оптимісти посміхнуться і скажуть: "Так це ж було вже!" У 1990 на "військові цілі" було передбачено 29,4% бюджету СРСР. Путін перевищив цю цифру вперше у 2024, а в наступному році хоче вже 40%. 2025 - це новий 1991 для вмираючої імперії.

Я ж буду реалістом:

1. Фінансово-економічний блок російського уряду на чолі з Набіулліною в траурі, намагання переконати Путіна провалилися. Кредитна ставка на максимумі можливого - до того, як гіперінфляція поховає рештки всього, на ринку будівництва вже другий місяць несеться криза зі сталим падінням на 50%. Можливість залучення додаткового фінансування відсутня, всі програми економічного розвитку закриваються, хронічне недофінансування критичних напрямків економіки зростає на очах. Нафтогазодоларів може не вистачити у критичний момент (ми ж віримо, що Київ не дасть заробити Кремлю $11 млрд за продаж російських енергоресурсів у ЄС?! Соррі, Міндіч + 1).

Путін боїться оголошувати мобілізацію і, вірогідно, її не оголосить. Після спалення нинішніх резервів до грудня 2024 - з чим воювати у 2025, наразі невідомо

2. Путін боїться оголошувати мобілізацію і, вірогідно, її не оголосить. Після спалення нинішніх резервів до грудня 2024 - з чим воювати у 2025, наразі невідомо. Те, що він збільшив армію на папері - її ще треба набрати і навчити. За гроші хочуть небагато, за ідею і царя - не хоче ніхто. А примусом загнати в армію: без перемог на фронті стрілецькі полки можуть піти на Кремль, дорогу памʼятають.

3. Ядерна палиця виявилася старою, іржавою і готова виключно на самопідрив. Навіть не смішно більше.

4. Кремль намагатиметься відкусити максимум в останні два місяці і перепочити.

Що робимо ми - ви самі все бачите. Змінити все можемо лише ми разом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі