Податки в Україні: легше забрати в бідного останнє, ніж потурбувати багатих

Українській держскарбниці гостро бракує грошей. Звідки їх узяти? Звісно, можна запровадити податок на надприбутки банків, купівлю лакшері товарів чи скоротити відшкодування ПДВ на експорт сировини... Але ж ні! Не з нашим щастям?

Що краще: 57 млрд грн чи 30 млрд грн? Дивлячись як рахувати. У парламенті хочуть проштовхнути новий законопроєкт щодо податків. Все, як і раніше: збільшення військового збору з 1,5% до 5%. Плюс 1% збору для ФОП третьої групи. Ну і там по дрібницях: збір із заправок тощо.

Але знову розпочинається битва за додатковий податок на прибуток банків у розмірі 50%. Щось подібне до податку на "доходи, надуті вітром" - такі застосовувалися іноді на Заході.
Цей податок може дати 27 млрд грн, тобто майже стільки ж, скільки підвищення податків на працю (військовий збір) та підприємництво.

...підвищивши податок на надприбутки банків, можна взагалі відмовитися від додаткових податків на зарплату та малий бізнес

А якщо подивитися з іншого ракурсу, то підвищивши податок на надприбутки банків, можна взагалі відмовитися від додаткових податків на зарплату та малий бізнес. Але ж ні! НБУ та Мінфін виступили категорично ПРОТИ підвищення податків на надприбутки банків. Більше того, пригрозили внести пункт про неможливість такого оподаткування до меморандуму з МВФ (потім це подадуть як вимоги самого фонду - відома практика наших чиновників щодо камуфлювання своїх негативних рішень під вимоги МВФ).

Уявляєте рівень цинізму, цей вищий левел безпринципності? У країні немає грошей, але є надприбутки банків, надуті за рахунок дотацій НБУ у розмірі 227 млрд грн із відсотків за депозитними сертифікатами за час війни. То цей прибуток не можна навіть оподаткувати за підвищеною ставкою. Рентабельність капіталу в банках (ROE) зараз понад 30%, а НБУ з Мінфіном вважають, що якщо її знизити до 15-20%, то банки дуже постраждають.

Вони що всіх тримають за ідіотів? Про інші джерела наповнення бюджету ніхто навіть не думає: гроші шукають не там, де вони є, а там, де їх найпростіше взяти. Про які реальні джерела йдеться? Наприклад, запровадження прогресивного прибуткового податку для фізичних осіб з високими доходами (25% за базової ставки 18%). Тут, звичайно, не йдеться про військових.

...сам НБУ у своїй аналітиці відзначив зростання прошарку багатих в Україні за час війни з 5% до 8%. Прогресивний прибутковий податок дозволив би не запроваджувати підвищений військовий збір на мінімальну зарплату для найбідніших

Адже навіть сам НБУ у своїй аналітиці відзначив зростання прошарку багатих в Україні за час війни з 5% до 8%. Прогресивний прибутковий податок дозволив би не запроваджувати підвищений військовий збір на мінімальну зарплату для найбідніших. Про такі резерви податків, як підвищений ПДВ на лакшері товари, скорочення відшкодування ПДВ при експорті сировини та експертні мита на сировину я взагалі мовчу.

У сировинній країні мито на експорт приносить... 500 млн грн на рік або еквівалент 12 млн дол. Там резерви дуже великі. Їхнє задіяння дозволило б взагалі відмовитися від зростання податків на доходи простих громадян. Ось тільки кому вони потрібні, ці звичайні громадяни?

Мінфін і НБУ опікуються прибутком банків, МВФ слухає, що скаже Мінфін і НБУ і освячує сказане своїми меморандумами, які для керівників цих відомств важливіші за Конституцію

Мінфін і НБУ опікуються прибутком банків, МВФ слухає, що скаже Мінфін і НБУ і освячує сказане своїми меморандумами, які для керівників цих відомств важливіші за Конституцію. Крім того, здерти податки із простих громадян при виплаті зарплати, особливо з бюджетників, набагато простіше. Ніхто навіть не пискне про якісь там 5%.
Зі світу по нитці - багатому сорочка бріоні...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі