Нова АЕС міністра Галущенка: дорого, неефективно, довго. Навіщо?

Ідею зведення Чигиринської АЕС відкинули ще за часів СРСР. Чому ж вона знову спливла на порядку денному Енергоатому? Чи не тому, що довготривале і супер дороге мегабудівництво дозволять розпиляти значно більше коштів, ніж побудова вкрай важливих саме сьогодні малих об'єктів генерації?

Ти його в двері, а він у вікно лізе. Геніальну ідею міністра Галущенка добудувати два реактори на Хмельницькій АЕС поки відбили. Але Енергоатом не засмутився і заявив, що готується будувати Чигиринську АЕС.

Від цього гігантоманського проєкту відмовилися навіть у coвку. А от в Енергоатомі через 35 років здули пилюку з папочок із серпами та молотами й увірували в перспективність ідеї, вже й навіть отримали ділянку від Чигиринської міськради. Під проєкт АЕС збираються відродити колишнє містечко Орбіта, що мало б стати містом-супутником Чигиринської АЕС, а фактично - це кілька недобудов біля села Вітове на Черкащині, куди воду возять за півтора кілометра з сільських криниць. Загугліть фото Чигиринської АЕС та Орбіти сьогодення - там мало що змінилося з 1985 року.

...між рядків новин про Чигиринську АЕС я бачу нову спробу отримати доступ до багатомільярдних бюджетів на багаторічне вічне будівництво

Як збираються відроджувати місто-привид ті, хто не зміг навіть порахувати й чесно представити проєкт добудови Хмельницької АЕС - я не уявляю. Хоча ні, уявляю. Добудова енергоблоків на ХАЕС поки на паузі, бо у Раді немає голосів за незрозумілий, відверто стрьомний проєкт. Тому між рядків новин про Чигиринську АЕС я бачу нову спробу отримати доступ до багатомільярдних бюджетів на багаторічне вічне будівництво, або принаймні до бюджетів на підготовку до нього.

Найбільше мене дратує, що ці заяви виринають саме тоді, коли ми після чергової атаки Рociї сидимо годинами без світла. В офіційному зверненні до МАГАТЕ українська держава зафіксувала, що через pociйську атаку 4 з 9 атомних енергоблоків наших підконтрольних АЕС довелося "вимикати". Рociя пошкодила критичні підстанції, тож ці реактори вибули з гри.

Енергоатом та Міненерго брешуть, коли говорять, що АЕС - наша єдина надія під час pociйського енергетичного терору. Рociянам навіть не потрібно атакувати напряму ядерний блок, хоча вони й на це здатні. Вони можуть спрямувати paкети чи шахеди в одну з підстанцій, що передають з АЕС електрику та займають велику площу. Як і самі електростанції, їх майже нереально убезпечити від прямого влучання ракет. Декілька вибитих підстанцій перетворюють величезну електростанцію - на декорацію, від якої жодної користі.

Нам потрібна децентралізована енергосистема. Сотні електростанцій різного типу, але малої потужності, та розумна система транспортування електрики

Ще раз про очевидне. Нам потрібна децентралізована енергосистема. Сотні електростанцій різного типу, але малої потужності, та розумна система транспортування електрики. Вкладати зараз мільярди в один об'єкт, від якого залежать мільйони українців одночасно, - це iдioтизм і шкiдництвo. Нова АЕС - це зручна ціль для російських ракет та дронів. У мене питання до Енергоатому та міністра Галущенка. Ви правда, не розумієте цього? Чи аж так хочеться швидко зрубати грошей, що плювати на ту енергетичну безпеку України?

А на тлі останніх новин про спробу звільнити очільника Укренерго - дедалі менше сумнівів, що у високих офісах більшість робочих годин приділяється пошуку нових потоків. За будь-яку ціну для українців.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі