Найтриваліше - чи найбільш підпорядковане ОП? 9-му скликанню ВР 5 років

Цьому скликанню українського парламенту "пощастило" особливо: епідемія, повномасштабне вторгнення, тотальна залежність від офісу президента. Але ж тримаємось і рухаємося вперед?

Нині пʼять років як почав роботу найдовший в історії України парламент. Починав він зовсім погано - наслідуючи російські зразки роботи в режимі "скажений принтер". Згодом ситуація дещо змінилася і парламент знову став принаймні місцем для дискусій.

...головна "родова травма" цього скликання залишається неподоланою - Верховна Рада України втратила політичну суб'єктність, перетворившись на віддалений підрозділ офісу президента

Але головна "родова травма" цього скликання залишається неподоланою - Верховна Рада України втратила політичну суб'єктність, перетворившись на віддалений підрозділ офісу президента. Важливі ініціативи блокуються роками лише тому, що внесені представниками опозиції чи просто не санкціоновані президентом і його офісом. Така "завчена безпомічність" Верховної Ради значно знижує ефективність роботи і авторитет парламенту, що, безумовно, є проблемою для української державності й демократії.

Водночас у ті, на жаль, нечасті моменти, коли, перш за все зусиллями опозиційних фракцій, вдається об'єднати депутатів навколо національних, а не партійних чи особистих інтересів, парламент демонструє здатність ухвалювати якісні державотворчі рішення. В рамках концепції "Армія, мова, віра", на критиці якої нинішня більшість прийшла до влади. Боротьба за кожне таке рішення, як правило, потребує значного часу і суспільного тиску. Але врешті - просуває нас вперед.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі