Корупціонер Хейло з подільниками досі ламають уранову галузь через коліно

Як розвалити єдине в Європі підприємтсво виробництва уранового концентрату? Призначити своїх менеджерів замість професіоналів - і почати стригти маржу на закордонних закупівлях урану. Цікаво, чи відповість міністр енергетики і його заступники за цю аферу?

Корупціонер Олександр Хейло "наслідив" і в урановій галузі. Все, до чого торкаються руки міністра-юриста енергетики Германа Галущенка та його "команди" призначенців - чекає на занепад та руйнування.

Державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - єдине в Україні і Європі уранове підприємство, яке може на 80% задовольнити потреби атомної енергетики країни в урановому концентраті

Чергова історія знищення стратегічного підприємства України - до вашої уваги. Отже, нагадаю: Державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - єдине в Україні і Європі уранове підприємство, яке може на 80% задовольнити потреби атомної енергетики країни в урановому концентраті власного виробництва.

Але через зневагу до уранової промисловості з боку профільного Міненерго України - від 2020 року невпинно знижувались обсяги видобутку уранової руди, та як результат - знижувались обсяги виробництва уранового концентрату, аж до повної зупинки виробництва на початку 2022 та сміхотворного виробництва УОК сьогодні на рівні 5-10% від обсягів колишнього виробництва (до 2020 року).

Галущенко призначає керівником єдиного в Україні уранового комбінату представника ДТЕК Сергія Шовгелю та заступницею з економіки і фінансів - Анжелу Депелян (представницю Енергоатому). А за 5 місяців - ці топменеджери практично розвалили урановий комбінат і призвели до його повної зупинки

Наприкінці 2021 року міністр енергетики України Галущенко призначає керівником єдиного в Україні уранового комбінату представника ДТЕК Сергія Шовгелю та заступницею з економіки і фінансів - Анжелу Депелян (представницю Енергоатому). А за 5 місяців - ці топменеджери практично розвалили урановий комбінат і призвели до його повної зупинки. Підприємство, яке є містоутворюючим у декілька містах України, основним платником податків, практично на 6 місяців припинило своє існування. Перед працівниками уранового виробництва виникла заборгованість із зарплатні в розмірі за 6 місяців! Я про це неодноразово писала і в 2022, і в 2023 році.

Скажіть, будь ласка, - ви багато бачили працівників, особливо у шкідливих умовах радіаційного виробництва, готових пів року працювати, не отримуючи жодної копійки? Працівники уранового комбінату звільнялися сотнями. Заборгованість перед ними досягла 300 млн грн., збитки - наблизились до 1 млрд.грн.

Коли ж колектив підприємства та місцева влада, включно з обласною, підняли питання руба, міністр енергетики України Галущенко зрозумів, що може отримати досить неприємні наслідки для себе особисто. Тому він просто прибрав цих персонажів, які не отримали жодного покарання за скоєні злочини проти держпідприємства. Пана Шовгелю звільнили після 8-ми місячного перебування на лікарняному, а пані Депелян - сховали на Рівненській АЕС.

Наприкінці 2022 року підприємство очолив черговий представник НАЕК Енергоатом Ігор Бугайов. Як це не було складно, в умовах продовження агресії Росії проти України, колектив згуртувався навколо нового керівника. Після тривалого простою були послідовно запущені в роботу сірчано-кислотний завод, уранопереробний завод, уранові шахти комбінату. Єдиний урановий комбінат нарешті розпочав свою роботу. Працівники почали отримувати заробітну плату. Між НАЕК Енергоатом та Канадською компанією було укладено контракт на постачання уранового концентрату для наступного його використання у виробництві ядерного палива для АЕС України. Ця подія стала додатковою можливістю для піару панів Галущенка та Котіна.

...державний секретар Сергій Суярко та славнозвісний заступник міністра з вугільної промисловості Хейло стали чинити шалений тиск на керівника уранового комбінату з метою переробити діючу структуру комбінату, звільнити та перевести на нижчі посади кращих фахівців та керівників комбінату

Але на цьому проблеми єдиного уранового комбінату не припинилися. Після року роботи уранового виробництва, не надаючи жодної допомоги підприємству, та підкинувши пані Депелян назад в заступники до чинного керівника підприємства, міністр енергетики з незрозумілих причин вирішив змінити структуру підприємства. За дорученням міністра Галущенка державний секретар Сергій Суярко та славнозвісний заступник міністра з вугільної промисловості Хейло стали чинити шалений тиск на керівника уранового комбінату з метою переробити діючу структуру комбінату, звільнити та перевести на нижчі посади кращих фахівців та керівників комбінату. А саме: прибрати головного інженера, заступника генерального директора з гірничих питань, заступника з економіки та фінансів, заступника із забезпечення та багато інших фахівців. Все це робилося для того, щоб на керівні посади, згідно з новою структурою, прийшли посібники Хейла по його корупційних схемах із "Добропіллявугілля", на яке насувався фронт.

Була невеличка надія, що з арештом Хейла і його посібників правоохоронними органами руйнівні дії щодо структури уранового комбінату будуть припинені і вдасться зберегти найцінніших фахівців і керівників підприємства. Але держсекретар Суярко і підконтрольні йому департаменти - агресивно наполягають на реалізації нової структури.

Враховуючи велику любов пана Суярка до Франції, як місця прихистку його сім'ї, яку він регулярно відвідує за державні кошти, у колективу комбінату виникає питання - чи можна бути впевненим, що він працює на інтереси держави та галузі?

...очікуємо найближчим часом повного перезавантаження стратегічно важливого підприємства та приходу людей, які нічого не тямлять в урановому виробництві, але добре розуміються на схематозах, відпрацьованих у вугільній галузі

Таким чином, очікуємо найближчим часом повного перезавантаження стратегічно важливого підприємства та приходу людей, які нічого не тямлять в урановому виробництві, але добре розуміються на схематозах, уже відпрацьованих у вугільній галузі. Мабуть, кормова база міністра та його посіпак звужується, тому і використовуються старі та перевірені кадри з гарним досвідом грабунків підприємств.

До відома пана прем'єрміністра та Верховної Ради України! За останні 8-10 місяців ринкова вартість урану виросла в рази, з чим вас і вітаю. Окремі вітання пану Котіну і поздоровлення з "дешевим" імпортним ураном. Кабінет Міністрів України, зробіть щось з цією бандою, скільки можна ганьбитися?!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі