Як вижити Україні? Поставити державу на воєнні рейки

Уже понад 2,5 року тривають дискусії про те, чи варто переводити вітчизняну економіку на воєнні рейки. Тим часом - ворог це вже успішно зробив і має значні успіхи. Як виправити ситуацію?

Заступник міністра оборони Гаврилюк вчора озвучив дуже важливе питання, що економіка України не переведена на військові рейки. Я піднімав це питання з перших днів війни і пояснював, що коли війна увійшла в фазу на виснаження - це питання нашого виживання. Зараз, через те, що таке рішення не було ухвалено вчасно, у нас дыра в 500 млрд гривень на оборону, і замість запуску воєнної економіки - влада шукаэ варіанти збільшення податкыв.

Однак у цьому питанні дуже багато маніпуляцій і нерозуміння. Тому коротко ключові тези, як ми мали перейти на військову економіку.

...давно потрібно зробити глибокий і детальний аналіз бюджетів всіх рівнів, включно з державними підприємствами. Прибрати звідти бруківки, нові автомобілі, ремонти, метро, нові атомні блоки, фестивалі і купу інших витрат...

1.Військова економіка - це насамперед централізація бюджету для війни. Тому давно потрібно зробити глибокий і детальний аналіз бюджетів всіх рівнів, включно з державними підприємствами. Прибрати звідти бруківки, нові автомобілі, ремонти, метро, нові атомні блоки, фестивалі і купу інших витрат, без яких можна прожити рік чи два. Всі вивільнені кошти зарядити на оборонку.

2.Військова економіка - це централізація кредитів і інвестицій для потреб оборони. Чим більше ми вливаємо коштів у виробництво дронів, снарядів, техніки - тим більше це відчуває ворог.

3.Військова економіка - це про максимальну мобілізацію ресурсів для потреб оборони. Все, що може бути використане для потреб ЗСУ - має бути використано. Це зокрема передбачає мобілізацію людей на оборонні підприємства, їхню роботу в три зміни.

4.Зрештою, військова економіка - це про спосіб мислення суспільства "все для фронту, все для перемоги". В такому стані суспільство напружує всі свої сили, і перемога є справою кожного. Не може існувати "райських островів", де війна нагадує про себе максимум повітряною тривогою.

...коли вас хочуть з'їсти, то домовлятись ви можете (в кращому випадку) про час, коли вас з'їдять.

Я знаю, що зараз хтось завиє про ціну і навіщо це все, давайте домовимося і будемо нормально жити. Але коли вас хочуть з'їсти, то домовлятись ви можете (в кращому випадку) про час, коли вас з'їдять.

Чому ми більше не говоримо про "чмонь", не ржемо з дебільності орків і так далі? Бо на відміну від нас, вони перейшли на формат "перемога або смерть", вони зарядили свою економіку і всі сили на перемогу. І ми бачимо, як на наших очах змінилась ця кончена армія на потужну навалу.

Ми ходимо по дуже тонкій межі. Путін грає з нульовою сумою "все або нічого", і грати з ним в іншу гру - це приректи себе і майбутні покоління. Дуже шкода, що цього не розуміють в деяких високих кабінетах і поводяться так, ніби в нас не війна, а десь там далеко АТО.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі