400 млн і адвокати "беркутів". Цей БФ "Охматдит" засмердівся, несіть новий?

Скандал довкола відбудови зруйнованого корпусу Охматдиту триває. З'являються нові тендери і кадрові рішення - і кожне наступне провокує дедалі більше здивування й обурення в суспільстві. Що відбувається?

Кілька фактів і кілька припущень про Охматдит. Факти наступні:

1. БО "Благодійний фонд "Охматдит - здорове дитинство" був заснований у Києві 2022 р. за ініціативи медичних працівників НДСЛ "Охматдит", публічних діячів та інших типів.

2. Протягом двох років існування між Фондом і Охматдит була повна гармонія і жодних скандалів. Вони мали спільні проєкти, Фонд використовував у своїй назві бренд Охматдит, Директор Охматдиту рекламував Фонд та закликав донатити туди.

3. Після руйнування Охматдиту росіянами, Фонд отримав як мінімум 378 млн грн пожертв від благодійників на відновлення Охматдиту.

4. Фонд провів тендер, на якому вибрав підрядника без належного досвіду і без техніки. Зате із майже вдвічі завищеним кошторисом на проведення робіт.

5. Після того, як "Наші гроші" викрили корупцію на цьому тендері, його довелося скасувати.

6. Але Охматдит на цьому не зупинився, і зразу після відміненого тендеру провів тендер на послуги інженера-консультанта на 9 млн грн.

7. Гендиректор Охматдиту Жовнір несподівано вистує в пресі з різкою заявою про шахрайство Фонду.

8. За кілька днів до цього Фонд змінює засновників і замість людини Жовніра Наталі Мирути вводить до складу засновників адвокатів Оксану Соколовську і Євгена Солодко.

9. Фонд шле Жовніра у пішу еротичну подорож.

10. Міністр МОЗ Ляшко відстороняє Жовніра і наказує Фонду перерахувати гроші Охматдиту.

11. Фонд шле Ляшка у пішу еротичну подорож.

Ми зараз тут.

Благодійні фонди при лікарнях, як правило, підпорядковуються головним лікарям і є чорною касою як для потреб лікарень, так і для потреб головних лікарів

А тепер мої припущення. Благодійні фонди при лікарнях, як правило, підпорядковуються головним лікарям і є чорною касою як для потреб лікарень, так і для потреб головних лікарів. Це ті самі "благодійні фонди", яким ви робите "добровільні внески" за операції і без квитанцій від яких - у деяких лікарнях медична допомога вам не світить.

Виглядає так, що до якогось моменту Гендиректор Охматдиту Жовнір контролював Фонд Охматдиту і фінансові потоки у Фонді через економістку Охматдиту Наталю Мируту, яку недавно виперли із засновників Фонду. Але коли запахло великими мільйонами, у колишніх партнерів трапився конфлікт. Перемогли заколотники і віджали в Гендиректора Фонд собі.

...незрозуміло, чому для чесного розподілу коштів треба вводити в склад засновників Фонду двох одіозних адвокатів, відомих тим, що захищали Беркут і російських ФСБшників?

Далі є два варіанти розвитку подій. Перший - оптимістичний. Чесні і віддані працівники Фонду побачили, що Жовнір хоче вкрасти гроші і не дали йому цього зробити. Але проти цієї гіпотези грає корупційний тендер, який провів Фонд. Також незрозуміло, чому для чесного розподілу коштів треба вводити в склад засновників Фонду двох одіозних адвокатів, відомих тим, що захищали Беркут і російських ФСБшників? Невже не можна було їх просто найняти на судовий процес?

Другий варіант розвитку подій може бути наступним. У Фонд прийшли добрі люди і пообіцяли розрулити ситуацію з Жовніром, щоб розпиляти кошти на відновлення без нього. Ці люди, вочевидь, мали дуже вагому підтримку на самому верху, якщо наважилися на таке гучне рейдерство фонду і можуть послати цілого міністра. При цьому розкладі стає логічним призначення двох адвокатів, які представляють добрих людей, у склад засновників Фонду, щоб контролювати фінансові потоки.

В мене немає доказів і я не стверджую, що це єдино можливі шляхи розвитку подій. Це лише моє припущення. Але одне можна сказати ствердно: історія максимально смердюча при будь-якому розкладі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі