Туареги, вагнерівці... Китай? Хто стоїть за лаштунками епічного розгрому

Перемога загону туарегів над вагнерівцями не може не тішити. Однак якщо подивитися ширше - побачимо, що Африка зараз стала полігоном бойового злагодження двох військових сил Євразійського континенту. Яких саме?

Щодо погрому одного із загонів ПВК "Вагнер" в Малі. Треба розуміти, що навіть на тлі повномасштабного вторгнення в Україну, Кремль намагався зберегти свою присутність на Африканському континенті.

...навіть у розпал боїв за Бахмут на початку 2023 року в тому ж Малі лишались мінімум 1 тисяча вагнерівських "штиків", котрі за свої послуги центральному уряду країни отримували мінімум 10 мільйонів доларів щомісяця...

Зокрема, навіть у розпал боїв за Бахмут на початку 2023 року в тому ж Малі лишались мінімум 1 тисяча вагнерівських "штиків", котрі за свої послуги центральному уряду країни отримували мінімум 10 мільйонів доларів щомісяця та безлімітний доступ до експлуатації родовищ корисних копалин. (Так, Кремль стійко використовує залишки ПВК "Вагнер" для колоніальної експлуатації тих країн Африки, які влетіли в орбіту впливу Росії. І чому ми на цьому тлі для налагодження комунікації з глобальним півднем не додумались сформувати концепцію, що РФ - колоніальна експлуататорка Африки, а Україна - визволителька від гніту, це уже скоріше до нас питання).

Цікаво, що упродовж 2022-2023 років росіяни перекидали навіть певну авіатехніку в Малі, формально - для місцевих ВПС, фактично - для підтримки дій вагнерівців. Тут ідеться про 11 навчально-бойових літаків L-39C, три транспортні вертольоти Мі-8Т, два ударні вертольоти Мі-24П та два штурмовики Су-25. Даруйте, але в рашистів зараз навіть "Альбатросів" зайвих насправді нема.

Точно можна оцінити, що під погром від туарегів потрапив не весь місцевий філіал ПВК "Вагнер". Тут я би сам не взявся судити, наскільки тепер системно можуть загостритись проблеми на місцевому театрі бойових дій для самих вагнерівців. Але треба однак зауважити, що ми замало приділяємо увагу стану справ в Африці як ще однієї операційної зони для російського імперіалізму. Котрий тут заодно проявляє особливо діалектичні зв'язки з комуністичним Китаєм.

КНР стійко виштовхує Росію із перспективно цікавих ринків зброї на Африканському континенті... З іншого - саме в цьому епізоді у побитих вагнерівців засвітився один із китайських бронеавтомобілів...

Бо з одного боку, були дані про те, що КНР стійко виштовхує Росію із перспективно цікавих ринків зброї на Африканському континенті (але про там йдеться про попит максимум на кілька десятків легких бронемашин, там не ті ресурси, щоб техніку купувати бригадними комплектами). З іншого - саме в цьому епізоді у побитих вагнерівців засвітився один із китайських бронеавтомобілів класу MRAP, хоча брендовим для ПВК Вагнер вважався тип російського бронеавтомобіля "Чекан", він же "Щука". А далі, якщо піднімемо свій погляд вище по карті Африки, наприклад в Лівію, то там побачимо ще цікавішу діалектичну зв'язку російського імперіалізму та Китаю.

Бо, наприклад, спочатку в травні 2024 року з'явились дані, що РФ перекидає в Лівію, на підмогу фельдмаршалу Хаффтару підрозділи свого "Африканського корпусу", де були помічені зокрема БТР-82А та РСЗВ "Град". А от на початку липня стало відомо про скандал, коли Китай тому ж Хаффтару через Італію намагався під виглядом "турбін для вітрогенераторів" завести розвідувально-ударні БПЛА сімейства Wing Loon.

Тут просто напрошується питання - так Китай у цій історії намагався ще конкурувати із росіянами за вплив на справи у тій же Лівії, чи росіяни там уже й так у ролі "молодших партнерів"? Може просто виявитись так, що реально воєнний симбіоз між Китаєм та Росією гартується зараз в Африці, і саме там може лежати ключ від їхнього ресурсного підсилення, зокрема - і на продовження війни проти нас.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі