У Донецьку спалахують бунти - подекуди води не було вже 2,5 року

Російські пропагандисти голосно кричали, як Україна обкрадає Донецьк. Однак за 10 років під владою Путіна - місто перетворилося на смітник, з регулярними відімкненнями світла й відсутністю води. Та й протестують проти безладу переважно літні жінки. Чому?

Мешканці Кіровського району Донецька перекрили проїзд однією з центральних вулиць міста. Виявляється, у людей немає води - причому, на деяких вулицях вона відсутня від початку повномасштабного вторгнення, понад 2,5 роки. Є "везунчики" - у них вода була ще на початку червня. Це перша протестна акція в місті від 2014 року - адже під окупацією будь-які демонстрації проти російської влади можуть коштувати життя. Незадоволені водії сваряться на протестувальників, мовляв, вони військові, і мають їхати. З натовпу їм відповідать так само, військові. Що ж, їх можна лише привітати - вони отримали те, за що боролися: звільнення від України, а заодно від струму й води.

Чому ж у Донецьку почалася така скрута? Вода в місто подавалася водогоном із Сіверського Дінця, розташованого не так близько від колишнього мегаполіса. І навіть після окупації, коли Донецьк і водогін опинилися по різні боки від лінії розмежування, Україна продовжувала справно постачати життєдайну вологу. Однак, щойно Путін оголосив про визнання автономії ЛДНР та розпочав повномасштабне вторгнення в Україну - його війська знищили водогін. Рахуємо: 10 років Донецьк під окупацією, 2,5 років триває велика війна - і відтоді так звані визволителі пальцем об палець не вдарили, щоб бодай якось поліпшити життя "врятованих" донеччан.

На відео з мітингу - переважно літні жінки, адже усіх чоловіків, як під гребінку, забрали на російсько-українську війну. Молоді жінки ще знайшли можливість виїхати, а от решта намагається якось вижити вдома. Чиновники окупаційної влади порозводили руками: мовляв, світла немає на розподільчій станції, а отже, воду качати ніяк. Однак під тиском розгніваного натовпу пообіцяв, що спробує допомогти. Вода буде - бодай раз на три доби. Не так, щоб багато, але якось буде. Для цього вони будуть відмикати райони, куди раніше волога подавалася раз на тиждень або частіше.

Цікаво, якби 10 років тому ці самі люди, які зараз вимагають воду і світло, так само вийшли на захист України, замість чекати "русского міра" з його обіцянками-цяцянками зниження комунальних послуг і процвітання - яким був би той самий Донецьк?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі