САП і НАБУ проти Укренерго: чи у бронежилетах справа?

Чи існував ринок бронежилетів у березні 2022 та якою була прийнятна ціна на цей захист? І чому САП і НАБУ не з'ясують спочатку, чому на складах ЗСУ на початок вторгнення не було жодного бронежилета?

Ну нарешті. Коли помийки довго не полощуть моє ім'я, починаю переживати - може, я не так щось роблю. Але все норм, знов полетіло по вентиляторах. Цього разу за те, що я посмів (увага!) критикувати справу НАБУ і САП про бронежилетам Укренерго.

...в березні-квітні 2022 року, коли паніка-істерика, всі тягнули, що є - за будь-якою ціною, аби тільки вдягнуть на пацанів хоч щось. Укренерго купило тоді броніки по 16,5 тис. з ПДВ, і це слідчі назвали "вдвічі дорожче ринку"

Йдеться про закупівлі броніків Укренерго в березні-квітні 2022 року, коли паніка-істерика, всі тягнули, що є - за будь-якою ціною, аби тільки вдягнуть на пацанів хоч щось. Укренерго купило тоді броніки по 16,5 тис. з ПДВ, і це слідчі назвали "вдвічі дорожче ринку".

Я дуже сильно офігів від "ринку бронежилетів" на початку вторгнення. Це не ринок, а базар, коли всі тягнуть, що можуть і де найдуть - хоч за яку ціну. Навіть міністр оборони Резніков казав: "Я хочу запитати: а де всі були у березні 2022 року? Коли на складах нуль бронежилетів, а треба було привезти сотні тисяч".

Це було дуже логічне питання. Бо як казав класик за тиждень до вторгнення: "Ми можемо збільшити армію вдвічі-втричі, але тоді, наприклад, не зможемо будувати дороги. Для нас це проблема".

Рік тому з цим накидом носились чекісти Татарова для збиття неугодних Шурмі і Галущенку керівників Укренерго. Бо як же так. Бабки західних донорів непорані. Сидять ото Кудрицький з Безруковою на мільярадах. І самі не беруть, і іншим не дають

Я бачив, як зароджувалась справа щодо броників. Рік тому з цим накидом носились чекісти Татарова для збиття неугодних Шурмі і Галущенку керівників Укренерго. Бо як же так. Бабки західних донорів непорані. Сидять ото Кудрицький з Безруковою на мільярадах. І самі не беруть, і іншим не дають.

Але у чекістів не злітало. Репутація в "укренергістів" в очах Заходу була непохитна. Ну і побігли в НАБУ і САП. А там не відразу, але знайшлись слідчі і прокурори, яким вдалось розгледіти підозру.

Запідозрили тодішного безпечника Укренерго Тоцького, у якого дуже токсичний бекграунд - батько зрадник і Крим. Але підозру висунули не за зраду, а за "вдвічі вищі від ринку" ціни бронежилетів. Ну винен у зраді - так саджайте, мені взагалі плювати. Але ніт. По державній зраді не збудились чогось.

...слідчі впритул вирішили не бачити дорожчих закупівель тих самих броніків у той самий час. Бо це б підірвало їхнє бачення "ринку"

Зате слідчі дуже цікаво визначили "ринковість" ціни бронежилетів у березні 2022 року. Вони знайшли кілька випадків, коли хтось справді купляв броніки дешевше від 16,5 тис. Вони знайшли, що навіть та сама фірма, що продала Укренерго по 16,5 тис. - продавала деяким іншим у той же період дешевше. І все. Експертиза, підпис тут, завищення в два рази. Але слідчі впритул вирішили не бачити дорожчих закупівель тих самих броніків у той самий час. Бо це б підірвало їхнє бачення "ринку".

Ну ок, я хлопець простий. Ось вам скрін рахунку Центренерго за бронежилети такого самого класу у ті самі дні. Тупо на 2 380 грн. ДОРОЖЧЕ від Укренерго. Тобто завищення ринкової ціни вже майже у 2,5 рази за такою логікою. Але щось нікого не саджають. Не збуджуються. Не біжать. Чи не тому, що на Центренерго і без цього міняють керівників як рукавички, і там все розвалено ракетами, тому навіть супердовірена особа не матиме, що красти?

Тому ще раз. У березні-квітні 2022 року ринкової ціни бронежилетів не було. Всі домовлялись, як могли, про що могли - і почім могли. У різних людей були різні уявлення про заробітки на крові. Саме через такий бардак "Наші гроші" не домахуються до закупівель перших 2-3 місяців вторгнення. Навіть до бронежилетів Резнікова по 35 тис. Але, звісно, цієї заборони нема на все те, що творилось після вигнання рашистів з-під Києва.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі