Звідки Польща бере гроші на оборонку - і чому в нас усе не так

35 млрд доларів щорічно на оборонний сектор, це багато чи мало? У мирний час - достатньо, підчас війни - ні. Але якби Україна витрачала щороку таку суму на свою армію в мирний час - то чи напала б Росія?

Що дозволяє Польщі витрачати приблизно 35 млрд доларів власних грошей на оборону? Купувати в Південній Кореї сотні танків, а у США - сотні літаків і вертольотів. Розробляти свою модель бойового гвинтокрила "Глушець", не маючи раніше серйозної авіаційної промисловості. Відповідь проста - ВВП на рівні понад 600 млрд дол.

Беремо 5% на оборону, ось вам і 30 млрд доларів на рік. Я завжди казав, що патріот в Україні - це той, хто працює над моделями зростання, які б дозволили українському ВВП збільшитися до 600-700 млрд дол, що дозволило б щороку витрачати на оборону згадані 30-40 млрд дол. У такому варіанті війни в Україні ніколи не було б: адже за п'ять років можна інвестувати в сектор оборони до 200 млрд доларів і зробити кордони непереборними для ворога.

...Україна зустріла повномасштабну війну із парком старих радянських вертольотів та літаків. Завдяки таким "патріотам" ВВП тільки напередодні війни за рахунок глобальної інфляції ледве вийшов на рівень 200 млрд дол. - трохи більше, ніж у 2013 році

Але ми маємо інші маркери патріотизму. У нас патріотами вважали людей, які просто борсалися у корупції та пожирали наш час. Які на тлі Мотор-Січі купували за 600 млн євро гелікоптери у Франції сумнівної якості. І Україна зустріла повномасштабну війну із парком старих радянських вертольотів та літаків. Завдяки таким "патріотам" ВВП тільки напередодні війни за рахунок глобальної інфляції ледве вийшов на рівень 200 млрд дол. - це трохи більше, ніж у 2013 році. І втричі менше, ніж у Польщі.

У нас завжди витрати на армію не були набагато більшими, ніж на силовиків, заточених на "внутрішні процеси" (крім нинішнього періоду). Насправді, лише економічна міць - гарантія безпеки держави, а патріоти - це ті, хто може її забезпечити для своєї країни.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі