"Війну дронів" замінить "війна тунелів"? Навіщо Путіну інженерні бригади з КНДР

Колись КНДР воювала зі США, прокопавши 500 км підземних тунелів. Нині, після візиту Путіна до Пхеньяна, на Донбас збираються 5 інженерних бригад з КНДР. З якою метою?

Росіяни штурмують, корейці копають. Можливо, саме так армія РФ спробує цього літа подолати "глухий кут війни". Зважаючи на різні джерела, приблизно п'ять інженерних бригад армії КНДР можуть прибути на Донбас. Офіційно - для "відновлення". Але поки війна у розпалі, виглядає це щонайменше нелогічно.

Чому липень? Наприкінці липня на Близькому Сході може розпочатися повномасштабна війна, і увага Заходу буде сфокусована саме там. Я не військовий експерт, але зверну вашу увагу на один факт. Прорив росіян під Авдіївкою та Торецьким стався, зокрема, внаслідок використання підземних тунелів. У першому випадку, вже готового, у другому - нібито проритого на три кілометри вглиб наших позицій.

Тобто складається нова технологія війни: для захисту від удару дронів та артилерії - підкоп, вихід у тил, захоплення позицій, окопування. І хто може копати краще за корейців?
Наведу цитату щодо Корейської війни (Підземна війна): "...підземна війна набула грандіозного розмаху. Виходячи з досвіду Другої світової війни, американці зробили ставку на авіацію. Північнокорейські, а на другому етапі війни і китайські війська зазнавали великих втрат від авіанальотів, що змусило їх почати будівництво підземних сховищ.

У КНДР розробили свою теорію підземної війни. Жива сила, склади та дрібнокаліберна зброя були розташовані у підземних приміщеннях, що робило їх маловразливими для авіаційно-артилерійських ударів

Про розмах підземної війни свідчать такі факти. При довжині фронту 250 км, довжина підземних ходів досягала 500 км. Таким чином, на кожен кілометр фронту припадало 2 км підземних тунелів. Загалом було витягнуто 2 000 000 м породи. У КНДР було розроблено свою теорію підземної війни. Жива сила, склади та дрібнокаліберна зброя були розташовані у підземних приміщеннях, що робило їх маловразливими для авіаційно-артилерійських ударів. Безпосередньо під поверхнею землі були споруджені просторі казарми, які дозволяли за короткий час вивести цілі з'єднання на поверхню і так само швидко сховати їх під землею.

Для поліпшення вентиляції ці споруди будувалися з урахуванням руху природних потоків повітря; на поверхні землі над ними обладнувалися позиції хибних цілей (дотів, окопів і входів у підземелля), що утруднювало виявлення справжніх цілей і змушувало американців марно витрачати боєприпаси. Крім цього, створювалися підземні укриття для розгортання артилерії: під час бомбардувань гармати закочувалися в спеціальні бункери у товщі гори, а щойно наступало затишшя - гармати висувалися на спеціальні майданчики перед бункером, робили кілька пострілів і закочувалися назад.

На відміну від інших прикладів підземної війни, війська КНДР не акцентувалися на обороні саме підземних укріпрайонів. Північнокорейські війська ховалися від бомбардувань та артобстрілів у підземеллях, чекаючи на штикову атаку американців. Коли піхотні частини США проникали в наземну частину укріпрайону, північнокорейські солдати по безлічі ходів вибиралися на поверхню і вступали в бій, використовуючи чисельну перевагу. Надалі досвід протистояння з північнокорейськими військами був проаналізований, систематизований та узагальнений у бойовому статуті американської армії FM 31-50 ("Бій у укріплених районах і містах").

Наразі військова доктрина КНДР передбачає будівництво максимально можливої ​​кількості підземних споруд військового призначення на випадок нападу США. Глибина підземних об'єктів досягає 80-100 м, що утруднює їхнє руйнування навіть тактичною ядерною зброєю".

Не здивуюся, якщо стратегія "підземної війни" була затверджена під час візиту Путіна до КНДР. Можливо, її запропонували самі північні корейці.

В даному випадку, підземна тактика може бути застосована для "повзучого наступу" і зламування складної, ешелонованої оборони. А також для мінімізації втрат від ударів дронів та артилерії. Плюс - мінімізація втрат броньованої техніки. Не здивуюся, якщо стратегія "підземної війни" була затверджена під час візиту Путіна до КНДР. Можливо, її запропонували самі північні корейці.

Наразі з'явилося кілька ключових питань. Перший - це стадія ухвалення цього рішення. Тобто, чи вже ухвалено рішення про введення інженерних частин КНДР у війну, чи це станеться після якоїсь події: місія НАТО в Україні, передача F-16? Друге питання - наскільки цей ризик відпрацьовано на рівні статутів ЗСУ? Чи є у нас інженерні підрозділи, які готові вести контрпідкопну боротьбу. Колись українські козаки були майстрами вести "підземну війну". Але це вже далека історія. Потрібно технічно готуватись до таких ризиків.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі