Долар уже по 200 - США обвалили російські біржі та б'ють по Китаю

Нові санкції від США заборонили торгувати доларами на Росії. А це означає - виключення країни зі світової фінансової системи. Дісталося й Китаю. Як саме?

Мрія Путіна про Росію без шкілдивого американського долара нарешті збулася, але є нюанси. Сполучені Штати запровадили нові досить важливі санкції проти РФ, які суттєво уріжуть можливості російської економіки та можуть призвести до дедоларизації країни-агресорки. До санкційних списків увійшли Московська біржа та національний кліринговий центр. Вони вже не зможуть проводити торгів з американською валютою, а це означає - фактичне виключення зі світової фінансової системи.

Санкції також торкнулися і КНР та Гонконгу, який є особливою економічною зоною Китаю. Держсекретар США Ентоні Блінкен під час свого візиту в Піднебесну попереджав її лідера - якщо Пекін не припинить діяльність фірм, які підтримують військово-промислового комплекс Росії у її ганебній і кривавій війні в Україні - наслідки будуть відчутними. Однак Сі Цзінь Пін пропустив ці застереження повз вуха. Наслідки, як бачимо, не забарилися. Економіка Китаю і так перебуває у ненайкращому стані останніми роками, і її стабілізація для лідера КНР - одне з основних завдань. Тому Сі Цзинь Пін має з усією серйозністю відреагувати на нові санкції і зробити все, аби не допустити нових таких кроків з боку Вашингтона. А значить - кількість фірм, які продовжуватимуть допомагати Росії - буде зменшуватися. Відповідно - скоротяться і можливості для виживання російської економіки.

Президент США Байден та його адміністрація усвідомили, що Путін сприймає небажання лідерів західного світу посилювати ескалацію як слабкість, а не як повагу до цінностей міжнародного права. Що ж - тепер російській економіці доведеться спробувати довести, що вона здатна вистояти і без долара. Останні два роки ми чули, що вона чудово адаптувалася до санкційних обмежень, не в останню чергу завдяки голові Центрабанку РФ Ельвірі Набулліній. Однак це радше міф, аніж реальність - адже якщо ти маєш гроші від нафти і доступ до китайської економічної допомоги, то великим гуру економіки в Росії бути не обов'язково.

Схоже, для Росії починаються чорні дні. Будемо сподіватися, і для Китаю теж. Адже зараз Захід нарешті усвідомив, що Росію і Китай треба досикати економічно, не рахуючись із власними економічними незручностями. Авторитарні режими мають усвідомити, що ніхто після цих злочинів не залишиться безкарним - цивілізований світ їм цього не дозволить.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі