Бути українцем - завжди вибір між життям і смертю. Доведено Габсбургом

Кінець епохи і велика війна. Це словосполучення повторюється в історії України по колу - далекого 1921 і так само далекого вже 2021. Які уроки ми маємо засвоїти?

Я знаю точний час, коли Путін ухвалив рішення про повномасштабне вторгнення в Україну. Це трапилося 1 жовтня 2021 року; того дня в Харкові відбулася прем'єра опери "Вишиваний. Король України". Я був на тій події, тому добре пам'ятаю деталі.

...ці слова були про кінець епохи і велику війну; за стінами магічного замку, де вишукане товариство зібралося на святковий бал, розгорталася увертюра страхітливої бурі

За сумою факторів це був різновид культурного шоку - і для Харкова, і для всієї України, що в особах багатьох діячів та діячок культури з'їхалася на ту прем'єру. У повітрі витало передчуття якоїсь непересічної, почасти навіть грандіозної події, але ще ніхто не міг точно її ословити. Слова крутилися на кінчику язика, ніжно, мов бульбашками з шампанського на фуршеті після прем'єри, пощипували його, але ніяк не могли кристалізуватися й набрати остаточного кшталту. Як ми дізнаємося вже невдовзі, ці слова були про кінець епохи і велику війну; за стінами магічного замку, де вишукане товариство зібралося на святковий бал, розгорталася увертюра страхітливої бурі.

Що такого непересічного було в тій події? Передусім постать її головного героя - нащадка австрійського престолу Вільгельма фон Габсбурґа, який в українську історію ввійшов під іменем Василя Вишиваного. Ця особа вже доволі знана в Україні, хоч це й стосується переважно освічених кіл суспільства. Втім, популярність і знаність цього колись претендента на український престол - у силу очевидних історичних причин - значною мірою географічно лімітована.

...Вишиваний пов'язаний з Києвом: саме тут, у Лук'янівській в'язниці, після виснажливого знущання совєтськими спецслужбами обірвалося життя архикнязя

Іншими словами кажучи, якби оперу про Вишиваного поставили у Львові, то це здивувало б значно меншу кількість людей. Але вже навіть у Києві це б спровокувало здивований вигин брови і кілька уточнюючих запитань (попри факт, що Вишиваний пов'язаний з Києвом: саме тут, у Лук'янівській в'язниці, після виснажливого знущання совєтськими спецслужбами обірвалося життя архикнязя).

Але опера про Вишиваного в Харкові - це щось цілком іншопланетне. Про нащадка австро-угорського престолу, про українця з вибору, який воював за УНР, про публічного ґея - в Харкові - це шок!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі