Вибори у Франції: не все так страшно, видихаємо й розходимось

Перемога ультраправих на виборах у Європаламент для Франції сюрпризом не стала, тут таке стається постійно. Інше питання - хто переможе на виборах до національного парламенту?

Результати виборів у Франції викликали серйозну тривогу. Додався ще й той факт, що Макрон раптом оголосив парламентські вибори на тлі таких успішних результатів "Народного об'єднання" - ультраправої партії, яку заснував Жан-Марі Ле Пен. 33% ультраправих і 15% партії Макрона справді виглядає як катастрофа. Однак, це передчасні висновки.

...причина перевиборів, які оголосив Макрон - не успіх ультраправих, а провал його партії

Насправді, ультраправі перемагають на виборах до Європарламенту у Франції вже втретє поспіль. У 2014 вибори виграв "Національний фронт" Марін Ле Пен - 24,86%, а друге місце посів "Народний рух" - 20,81%. У 2019 році знову переміг оновлений "Національний фронт" у вигляді "Національного об'єднання" - 23,34%, проти партії "Відродження" Макрона - 22,42%. Як бачимо, праві регулярно виграють європейські вибори, але ключова відмінінсть - це розрив. І цього разу він дійсно гігантський. Тому причина перевиборів, які оголосив Макрон - не успіх ультраправих, а провал його партії.

Тепер подивимося на інший цікавий феномен. Результати національних виборів: 2012 рік - виграли соціалісти - 29,35%, "Національний фронт" Ле Пен третій з 13,6%, 2017 рік - виграє партія Макрона "Відродження" - 28,21%, "Національний фронт" Ле Пен третій з 13,2%, нарешті останні вибори 2022 - перемагає партія Макрона з 25,75%, а "Народне об'єднання" (тепер) ... знову третє, але вже з 18,68%.

...як так може бути, що до Європарламенту ультраправі завжди перші, а до парламенту завжди треті? Відповідь - особливість виборчої системи Франції

Тут у вас виникло питання: як так може бути, що до Європарламенту ультраправі завжди перші, а до парламенту завжди треті? Відповідь - особливість виборчої системи Франції. До Європарламенту вибори відбуваються за пропорційною системою відкритих списків (десь так, як у нас), а до національного парламенту - по мажоритарці. Тому в цілому по країні ультраправі мають велику підтримку, але в конкретних мажоритарних округах цієї підтримки не вистачає для перемоги кандидатів.

Я думаю, що Макрон не просто погарячкував, хоча підстави були. Я думаю, що він очікує все таки значно реабілітувати ситуацію через особливості національної системи. Зрештою, йому втрачати особливо нічого - це його останній термін. Для нас кардинально теж нічого не зміниться, навіть якщо ультраправі виграють вибори до парламенту, бо зовнішня політика - прерогатива президента Франції.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі