Ультраправі в Європарламенті: із лави запасних - на чільне місце

Перемога ультраправих на виборах до Європарламенту не стала несподіванкою, однак деякі "сюрпризи" передбачити було складно

Associated Press: Ультраправі партії сколихнули традиційний ландшафт в Європейському Союзі та досягли значних успіхів на парламентських виборах у неділю, завдавши особливо значної поразки президенту Франції Еммануелю Макрону.

Блок із 27 членів на цих виборах відчутно змістився вправо, прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні більш ніж подвоїла кількість місць у парламенті ЄС. І навіть якщо крайня права партія "Альтернатива для Німеччини" зазнала скандалу з кандидатами, вона все одно зібрала достатньо місць, щоб обійти соціал-демократів канцлера Олафа Шольца. Відчуваючи загрозу з боку крайніх правих, християнські демократи президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн перед виборами вже пішли вправо в питаннях міграції та клімату - і були винагороджені тим, що залишилися найбільшою групою в 720-місцевому парламенті.

...зіркою ночі виборів стала партія "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, результат якої на виборах призвів до того, що Макрон негайно розпустив національний парламент і призначив нові вибори

Проте, безсумнівно, зіркою ночі виборів стала партія "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, результат якої на виборах призвів до того, що Макрон негайно розпустив національний парламент і призначив нові вибори. "Національне об'єднання" набрало понад 30%, або приблизно вдвічі більше, ніж проєвропейська центристська партія Макрона, яка, за прогнозами, досягне близько 15%.

Загалом у ЄС домінуючими силами залишалися дві основні та проєвропейські групи, християнські демократи та соціалісти. Здобутки ультраправих відбулися за рахунок Зелених, які, як очікується, втратили близько 20 місць і повернулися на шосте місце в законодавчому органі. Десятиліттями Європейський Союз, який сягає своїм корінням у поразку нацистської Німеччини та фашистської Італії, сприймав ультраправих як політичних маргіналів. Тепер ультраправі можуть стати головними гравцями у низці питань, починаючи від міграції до безпеки та клімату.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі