Депутатки, фахівчині - чи "дівчатка"? Що не так з головою нашої ВР

Тема ґендерної дискримінації в парламенті 9 скликання була і є актуальною. Після кількох публічних скандалів, здавалося, найвищі посадовці зробили правильні висновки. Але ж ні?

Яка фраза звучить природніше?

- Хороша дівчинка, іди пограйся з ляльками у своїй кімнаті, поки дорослі поговорять.

- Хороша дівчинка, зараз будемо розглядати твій ключовий для країни законопроєкт, прошу до слова.

Хороші дівчатка не пишуть важливих законопроєктів, не керують багатомільйонними проєктами, не засновують власні компанії, не мають амбіцій, а з їхньою думкою можна не рахуватися

Хороші дівчатка не пишуть важливих законопроєктів, не керують багатомільйонними проєктами, не засновують власні компанії, не мають амбіцій, а з їхньою думкою можна не рахуватися. Хороші дівчатка мовчать, поки дорослі розмовляють, та тихо ліплять в куточку пасочки з піску. Знаєте, я часто приходжу на зустрічі в кросівках та з рюкзаком. Але це не значить, що я дівчинка. Бо коли я беру слово, ми говоримо про освіту, енергетику чи постачання Україні зброї, - за мене говорить мій досвід та моя експертиза.

І моя колега Ірина Геращенко - не дівчинка. Спікер Руслан Стефанчук не мав права так її називати - незалежно від контексту, про що б не йшла розмова. Жодна повнолітня жінка - не дівчинка. Добре, що він перепросив, але як сказав Сергій Соболєв, якщо таке виривається, значить, воно є у нас в головах. До мене підходило кілька народних депутатів, які буквально просили їм пояснити, що з цією фразою не так. Мені хотілося спитати, чи часто спікер називав їх "хлопчиками".

"Дівчинка" - це лише верхівка айсберга. Таке знущання має припинитися. Якщо Руслан Стефанчук хоче працювати з дівчатками й хлопчиками, варто влаштуватися вихователем в дитячий садок

І знаєте, коли Руслан Стефанчук вчергове не підписує мені відрядження за кордон, я відчуваю таке ж принизливе ставлення. Наче я не на важливі зустрічі з іноземними політиками їду - щоб відстоювати інтереси України - а прошу мультики мені увімкнути. І я переконана, що всі депутатки від опозиції відчувають те саме. "Дівчинка" - це лише верхівка айсберга. Таке знущання має припинитися. Якщо Руслан Стефанчук хоче працювати з дівчатками й хлопчиками, варто влаштуватися вихователем в дитячий садок.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі