Ставка на Китай не спрацювала? Росія зазнає серйозних збитків

Відторгнення від європейських ринків газу вже призвело до серйозних фінансових втрат у Кремлі. Переорінтація на Китай обійдеться дорожче?

Зосередженість Росії на збільшенні експорту природного газу до Китаю виявляється менш прибутковою для країни, ніж її колишня залежність від поставок із заходу на європейські ринки. Очікується, що ціни на газ для Китаю будуть на 28% нижчими, ніж для інших європейських клієнтів Росії, принаймні до 2027 року, згідно з економічним прогнозом, підготовленим Міністерством економіки рф.

Цього року міністерство бачить ціну експорту газу до Китаю на рівні 257 доларів за 1 тис. кубометрів проти 320,30 доларів на поставки на західні ринки за базовим сценарієм. З 2025 року до 2027 року ціна для Китаю буде поступово знижуватися, а ціна на поставки в західному напрямку, за прогнозами, залишиться приблизно незмінною. Зараз "Газпром" постачає газ до Китаю напряму по трубопроводу "Сила Сибіру" і поступово нарощуватиме обсяги до запланованого річного максимуму в 38 мільярдів кубометрів наступного року.

...якщо плани здійсняться і всі три трубопроводи запрацюють на повну потужність, вони транспортуватимуть лише приблизно половину того, що Росія відправляла до Європи до війни в Україні

Очікується, що експорт газу зросте й надалі, оскільки Росія та Китай обговорюють можливе з'єднання "Сила Сибіру 2", яке збільшить поставки "Газпрому" до 98 мільярдів кубометрів на рік. Проте, навіть якщо плани здійсняться і всі три трубопроводи запрацюють на повну потужність, вони транспортуватимуть лише приблизно половину того, що Росія відправляла до Європи до війни в Україні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі