Чи може Україна стати потужним виробником дронів

Високотехнологічна зброя вимагає серйозних вкладень і гідної винагороди для розробників. Чи можлива поява серйозного оборонного бізнесу без цих складових?

Цього року брати Байрактар стали мільярдерами із сумарним капіталом у 2,3 млрд доларів. Ці гроші не під подушкою, не під ліжком, не в сейфі, не в банку - це ціна активів турецької компанії Baykar Defense, що виробляє знамениті "байрактари", - вартість лабораторій, заводів, обладнання, контрактів, людського потенціалу...

У 2005 році компанія Baykar була скромним сімейним бізнесом із продажу автозапчастин. У 2006 році компанія розробила перший турецький безпілотник вагою 3,5 кг. У 2019 році Порошенко обміняв турецькі "Байрактари" на Томос із доплатою 70 млн доларів. У 2022 році Зеленський нагородив гендиректора компанії-виробника "Байрактарів" орденом "За заслуги".

Собівартість безпілотника "Байрактар" - майже 1,7 млн доларів, продажна ціна - близько 7 млн доларів. Прибутковість - понад 350%. Українські розробники і виробники БПЛА працюють у рамках обмежених законом 25% прибутковості. Тому серед них немає компаній із капіталізацією хоча б у 5 млн доларів

Собівартість безпілотника "Байрактар" - майже 1,7 млн доларів, продажна ціна - близько 7 млн доларів. Прибутковість - понад 350%. Українські розробники і виробники БПЛА працюють у рамках обмежених законом 25% прибутковості. Тому серед них немає компаній із капіталізацією хоча б у 5 млн доларів. Не кажучи вже про мільярди. Тому немає новітніх БПЛА, немає лабораторій, немає заводів. Орденами нікого не нагороджують. І ніхто з них не стає мільярдерами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі