Вибори у США: між минулим і минулим. Але є нюанс...

Чи пройде американська нація тест на електоральні зрілість?

Дональда Трампа, популіста і прихильника Путіна, дедалі частіше називають фаворитом виборів у Штатах. Натомість чинний президент США Джо Байден демонструє послідовну і рішучу підтримку України. Але загалом обидва кандидати не викликають ентузіазму і здаються анахронічними для нової епохи, до того ж, обидва - вже досить похилого віку і навряд чи здатні запропонувати нове бачення вирішення викликів, які зараз постали перед світом. Фрустрація американців перед виборами десь така сама, як була в нас перед виборами 2010 року, коли конкурували Юлія Тимошенко і Віктор Янукович. Але хтось таки переможе і стане президентом. Тож які наслідки це матиме для України?

Трамп - ворог демократії і відкритого суспільства. У разі перемоги він зробить усе, щоб залишитися при владі надовго або й назавжди (як Реджеп Ердоган, Віктор Орбан чи Путін). Але проти нього може зіграти його самовпевненість і агресія - це мотивуватиме опонентів іти на вибори й голосувати не так за Байдена, як проти небезпеки обрання Трампа. Це людина, яка зневажає демократію та соціальні інституції - згадаймо штурм Капітолію після його програшу.

Щоправда, навіть у випадку його обрання - можливо, з яскравим прибічником Путіна може статися метаморфоза і уже в кріслі президента він зрозуміє, що з Росією домовлятися можна лише мовою зброї. Однак наразі вся надія - на те, що американська нація проявить свою електоральну зрілість і не поведеться на харизму і порожні обіцянки Трампа.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі