Армія дронів здатна змінити хід війни. Чи готова до цього влада?

Еволюція технологій на фронті рухається семимильними кроками. Однак вітчизняний політикум та військові еліти, схоже, ще не усвідомили: їм теж необхідно змінитися

Два роки тому, на початку вторгнення, ні в українській, ні в російській арміях майже не було дронів-бомбардувальників і дронів-камікадзе.

Рік тому дрони-бомбардувальники, озброєні піхотними гранатами і саморобними боєприпасами, вже міцно увійшли у фронтове життя, а далекобійні дрони-камікадзе типу "Шахед" довели свою ефективність.

Півроку тому фронтові коптери-камікадзе (фпв-дрони) стали справжнім лихом на нулі, а керовані дрони-камікадзе середньої дальності типу "Ланцет" знищили більше української бронетехніки та артилерії в ближньому тилу, ніж будь-які інші засоби ураження.

Усього за рік-півтора війна настільки змінилася, що якби сьогодні українській або російській арміям, насиченим дронами, засобами радіотехнічної розвідки та радіоелектронної боротьби, довелося б зіткнутися з будь-якою іншою армією світу, навіть американською або китайською, останнім довелося б непросто.

Якби українська армія два роки тому мала такий досвід застосування дронів, як сьогодні, вторгнення захлинулося б на самому початку

Якби українська армія два роки тому мала такий досвід застосування дронів, як сьогодні, вторгнення захлинулося б на самому початку.

Йде справжня революція дронів у військовій справі, яку можна порівняти з винаходом вогнепальної зброї. Дрони замінюють собою авіацію, артилерію, танки, снайперів, і полюють уже за поодинокими солдатами на полі бою. У таких умовах арміям доводиться змінюватися, навіть всупереч рішенням командирів або їхній нерішучості. В армії з'явилися спеціальні підрозділи, укомплектовані дронами, дрони з'явилися у звичайних піхотних взводах і відділеннях, і навіть у окремих бійців.

Повсюдне застосування дронів призвело до розвитку горизонтальних зв'язків, зниження ролі командира на полі бою до рівня організатора, координатора і спостерігача.

Революція дронів, інформатизація бойових підрозділів, спричинили стихійну модернізацію збройних сил, і стали драйверами змін у польових штабах, у Генеральному штабі та Міністерстві оборони України. Поки що ці зміни ще не надто помітні, тому що сильні позиції кабінетних полковників і паркетних генералів, але зрештою зміни можуть стати тією самою "соломинкою", яка витягне Україну з "глухого кута", дасть армії бажану технологічну перевагу в боротьбі з набагато сильнішим супротивником.

Окреме питання - чи зможуть змінитися еліти, військово-політичне керівництво країни

Окреме питання - чи зможуть змінитися еліти, військово-політичне керівництво країни. Армія не існує у вакуумі, вона залежить як від постачання і забезпечення, так і від військово-політичних рішень, які в умовах бурхливої дрононізації бойових підрозділів уже не можуть базуватися тільки на випрошеній на Заході військовій допомозі - танків, гармат, снарядів, літаків. Сьогодні бойові операції можна і потрібно планувати (і вони плануються так на низовому рівні) з урахуванням можливостей дронів - і в рамках бригади, і в масштабах фронту, і не тільки на оперативну глибину, а й до Уралу.

Моделювання нових бойових операцій, управління військами, оборонною промисловістю і всією країною в умовах масштабної революції дронів вимагає не тільки горезвісних "нових підходів", а й нових людей у керівництві країни і силовими структурами - тих, хто реально конструює, виробляє, застосовує дрони, тих, хто знає, які можливості дасть армії і країні революція дронів завтра, щоб війна закінчилася перемогою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі