Потвора Франкенштейна. Що не так з новим проєктом Трудового кодексу

Основна ідея авторів проєкту - бажання підмінити трудове законодавство трудовим договором

Мінекономіки поспіхом і без залучення сторін соціального діалогу розробило проєкт нового Трудового кодексу України, який суттєво обмежує права працівників. Так, порівняно з нормами чинного КЗпП, суттєво обмежуються права жінок з дітьми та молоді, право працівників на оплату праці та відпустки та право працівників на безпеку праці. Крім того, роботодавцю надається право одноосібно на свій розсуд визначати підстави припинення та розірвання трудового договору.

Є загроза, що погодившись на певні умови під час працевлаштування, працівник ризикує на роки опинитися в безправному становищі

Основна ідея авторів проєкту - бажання підмінити трудове законодавство трудовим договором. Є загроза, що погодившись на певні умови під час працевлаштування, працівник ризикує на роки опинитися в безправному становищі перед роботодавцем і вихід матиме один - звільнення.

Назва "кодекс" цьому документу не дуже підходить. Це радше спроба зліпити новий Трудовий кодекс шляхом компіляції вже внесених протягом останніх років змін до чинного КЗпП і прийнятих раніше законів. Спроби створити цю потвору Франкенштейна можуть привести як до серйозних колізій норм кодексу та інших законів, так і до неприємних наслідків у роботі з інституціями ЄС та стати на заваді євроінтеграційному процесу.

Варто зазначити, що у пояснювальній записці до проєкту кодексу написано, що ним забезпечується подальше наближення національного законодавства до міжнародних стандартів праці, встановлених Міжнародною організацією праці та європейським законодавством. Що, м'яко кажучи, не відповідає дійсності. Усі згадані вище "новації" так чи інак не відповідають європейським стандартам. І аргумент, що ми поступово наближаємося до стандартів і практик Європейського Союзу, не витримує жодної критики, адже з часу підписання Угоди про асоціацію минуло вже майже десять років.

Достатньо до наближення, погодьтеся.

Урядовий проєкт ТК є таким, що не відповідає як нормам ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної організації праці, так і нормам європейського законодавства

Урядовий проєкт ТК є таким, що не відповідає як нормам ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної організації праці, так і нормам європейського законодавства.

Це стало наслідком продовження ганебної практики ігнорування урядом при підготовці надважливого проєкту соціальних партнерів, та не залучення до його розробки експертів як від профспілок, так і від роботодавців.

В результаті отримали юридично не якісний за формою і антисоціальний за змістом проект Трудового кодексу, що входить в протиріччя з європейським законодавством і міжнародними зобов'язаннями України.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі