Вибори, злидні, наступ на Харків: що чекає на росіян у 2024-му

Рік Путін буде закінчувати дуже і дуже сумно. Наступи проваляться, внутрішня ситуація сильно погіршиться, в еліті будуть розколи

Внутрішньополітичний стан РФ

Головна і дуже важлива зміна в РФ - це погіршення внутрішньої соціально-економічної ситуації. Це важко встановити по цифрам, оскільки Путін і влада брешуть постійно про стан економіки. Але опитування ІКАР у вересні 2023 року показує вражаючу зміну настроїв росіян: 42% найбільшою проблемою назвали низький рівень зарплат і пенсій, а "СВО" - 31%. Для розуміння: в грудні 2022 року 50% назвали "СВО" найбільшою проблемою, а 25% - низькі зарплати і пенсії. Зрештою, тренд на погіршення ситуації підтверджує і сам Путін, який більшість своєї прес-конференції присвятив соціальним питанням, а не війні.

Найбільше Путін боїться появи нового опозиційного лідера

Чому це важливо? Я постійно пояснюю, що революції в Росії відбуваються згори. Тобто спочатку погіршується ситуація, тоді в оточенні царя з'являються бажаючі її очолити і скинути його, тоді починається двіж. Зрештою, Пригожин це дуже чітко продемонстрував, але через відсутність передумов в суспільстві - програв. Цього і боїться Путін найбільше - появи нового опозиційного лідера. Тут мій прогноз полягає в тому, що ближче до осені ми побачимо ряд конфліктів в російських елітах. Можливо, навіть штучних, де будуть створювати якогось керованого конструктивного опозиціонера, але, як і колись в царські часи - всі контрольовані рано чи пізно виходять з-під контролю.

Вибори

Вибори Путіна пройдуть спокійно. Головна інтрига, чи принесе він на них якісь здобутки типу Авдіївки чи ні. Зараз я прогнозую, що ні. Російські генерали недооцінили ситуацію і спалили серйозні ресурси вже, і на їх відновлення потрібний буде час, якого може не вистачити до виборів. Втім, немає причин думати, що Путіну це дуже треба для перемоги. Не буде Авдіївки - зроблять переможний угар з якогось маленького села. Опитування показує, що "СВО" не в пріоритеті. Скоріше, якась перемога Путіну потрібна більше для своїх партнерів, чим для росіян.

Не буде Авдіївки - зроблять переможний угар з якогось маленького села

Результати виборів також будуть визнані світом. З зауваженнями, що вибори не демократичні, але Захід визнає Путіна. І я відразу закликаю ряд наших активістів не витрачати свій час і ресурси на боротьбу з цим визнанням. Справа в тому, що невизнання Путіна робить неможливим мирний процес за його участі. І Захід на це ніколи не піде.

Санкції

Санкції залишаються одним з найпотужніших інструментів завершення війни. І на мою думку, тут Україна дуже сильно не допрацьовує. 2023 рік не можна назвати провальним в плані санкцій, оскільки доходи РФ від нафти впали на 40%. Водночас його важко назвати успішним, оскільки РФ отримувала доступ до технологій чіпів та іншого, змогла перевести економіку на військові рейки і втримати ситуацію. Так, допомагають Китай, Індія, Іран та Північна Корея, але більшість доходів і технологій рф продовжує отримувати від Заходу в обхід.

У 2024 році більше уваги буде приділено питанню дотримання санкцій, чим прийняттю нових пакетів

Мій прогноз полягає в тому, що в 2024 році більше уваги буде приділено питанню дотримання санкцій, чим прийняттю нових пакетів. І Україна має активно в цьому брати участь. Ми можемо самостійно виявляти порушення санкцій іншими країнами, такими як Грузія чи Казахстан, через які сьогодні йде левова частка західного імпорту на РФ. Зрештою, я сподіваюсь, що відбудеться серйозна розмова Заходу з Індією про те, де вона на шкалі демократичних держав.

Війна

Фаза бойових дій буде поділена на два етапи. Перший - до виборів Путіна, другий - до виборів в США. Про перше я вже сказав вище. Про друге, з липня-серпня, я думаю, Путін розпочне фазу потужного наступу, на мою думку, на Харків. Наступ буде безперспективний, але його мета показати, що Байден і його підтримка України провалилися. Це має дати пас Трампу на виборах президента США.

Я прогнозую, що у 2024 році ми поміняємося з росіянами місцями

Загалом, я прогнозую, що у 2024 році ми поміняємося з росіянами місцями. Вони підуть в потужні контрнаступи, понесуть втрати і зазнають невдачі. Ми ж нанесемо кілька успішних контрударів і, можливо, навіть виграємо більше, ніж в цьому році. Рік Путін буде закінчувати дуже і дуже сумно. Наступи проваляться, внутрішня ситуація сильно погіршиться, в еліті будуть розколи.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі