А чи справжній цар? З чим пов'язані вкиди про смерть Путіна

Найпростіша версія – це спеціальний інформаційний проєкт Солов'я, його "фішка", яку він розкручує вже кілька років, привертаючи до себе особливу увагу

Триває активне обговорення теми "смерті Путіна", зокрема щодо того, кому вигідні ці вкиди.

Поки що інформація Телеграм-каналу "Генерал СЗР" та професора Солов'я про "смерть Путіна" сприймається абсолютною більшістю спостерігачів як конспірологічна фантазія або інформаційна провокація (з тими чи іншими мотивами). У мене також зараз переважає скепсис щодо цієї інформації. Але мій скепсис не абсолютний. Відсотків двадцять я залишив би на можливість сценарію, схожого на те, що озвучив професор Соловей. Дев'ять місяців тому я написав дещо жартівливий текст "Чи з'явиться новий "самозванець" у Росії?", в якому нагадав, що в російській історії існує традиція "самозванців", і з урахуванням теми двійників Путіна цей сюжет може знову проявитися у різних формах. Там був описаний і сценарій, озвучений професором Солов'єм. З урахуванням недавнього і дуже дивного пригожинського заколоту, а також суперечливих настроїв у російських елітах, я не виключаю можливості різних сценаріїв розвитку політичної ситуації в Росії.

У прогнозах та заявах Солов'я завжди була дуже сильна конспірологічна компонента. Але чимало його інсайдів підтверджувалися

Щодо вкидів, то все не так однозначно. У професора Солов'я справді неоднозначна репутація. Багато хто його підозрює у зв'язках з російськими спецслужбами або як мінімум з деякими їхніми представниками, колишніми або навіть нинішніми. І навіть статус "іноагента" та вигнання Валерія Солов'я з МДІМВ не переконали його критиків. У його прогнозах та заявах завжди була дуже сильна конспірологічна компонента. Але чимало його інсайдів підтверджувалось. Тему хвороби Путіна та його можливої смерті Соловей хитає вже кілька років. Про двійників Путіна він також каже вже досить давно.

Можуть бути різні пояснення цього вкиду про нібито смерть Путіна.

Найпростіша версія – це спеціальний інформаційний проєкт Солов'я, його "фішка", яку він розкручує вже кілька років, привертаючи до себе особливу увагу. І ось зараз – кульмінація. Але чому саме зараз? Відповіді це питання ми не знаємо.

Ще одна правдоподібна версія: професора Солов'я використовують його таємничі інформатори. Хто це – ми не знаємо. Це можуть бути представники спецслужб чи однієї із "веж Кремля". Версія про смерть Путіна може запускатися і з конкурентною метою (боротьба конкуруючих угруповань у Кремлі, зокрема для дискредитації Патрушева). Сам професор Соловей, який не приховує своїх політичних амбіцій, натякає, що цю інформацію можна використовувати для делегітимації нинішнього політичного режиму в Росії. Я трохи знайомий із Валерієм Дмитровичем і можу сказати, що він дуже непростий персонаж. Це людина з великими знаннями та міцними аналітичними здібностями. Навряд чи він виступав би у ролі банального "зливного бачка" і некритично озвучував би якусь інформацію, тим більше таку особливу. Зрештою, він ризикує своєю репутацією, і саме зараз найсильніше. Очевидно одне – він своїм джерелам дуже довіряє.

Деякі російські опозиціонери вважають, що чутки про двійників Путіна, а також про його хворобу і навіть смерть націлені на те, щоб розслабити опозиційну публіку

Якщо це цілеспрямований вкид спецслужб, то він може бути спрямований і на дискредитацію опозиції, і на гру на контрасті – на тлі чуток про смерть Путіна показати, що він живіший за всіх живих. Деякі російські опозиціонери вважають, що чутки про двійників Путіна, а також про його хворобу і навіть смерть націлені на те, щоб розслабити опозиційну публіку. Мовляв, навіщо боротися проти режиму, трохи зачекайте – і Путін сам "скопититься", або навіть вже відійшов у засвіти, але про це оголосять пізніше.

Яке з пояснень вкидів професора Солов'я є правдоподібнішим, мене мало хвилює. На мій погляд, для України та українців це не так важливо. Ми протистоїмо імперській Росії, а не лише Путіну. І це протистояння може продовжуватися і після Путіна. А ось росіяни нехай сумніваються і ставлять питання, яке їхні предки ставили й сотні років тому: а чи справжній взагалі цар?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі