Мирний договір. Нас "здали" ще минулого року?

Якщо згадати хронологію подій переговорного процесу у той період, все стає на свої місця

Президент Росії Володимир Путін на переговорах із лідерами африканських країн 17 червня продемонстрував документ, який він назвав "договором про нейтралітет України". За його твердженням, угода була підготовлена та парафована на переговорах Москви та Києва у Стамбулі на початку війни у 2022 році. Путін стверджував, що в документі, який він показав, вісімнадцять статей, і що він парафований представником Києва. Також президент Росії додав, що до договору є додатки. "Вони стосуються і збройних сил, стосуються інших речей. Все прописано – до одиниць бойової техніки і особового складу", – цитує слова російського лідера "РБК-Росія".

А чи був сам договір? На відео, де Путін демонструє цей документ, можна розглянути деякі деталі в тексті. І журналісти вже визначили, що дата на документі – 13 чи 15 квітня 2022 року (чіткість зображення не дає можливості встановити більш точно). Також можна прочитати, що йдеться про проєкт, представлений президенту РФ. При цьому Путін не показав підпис на нібито парафованому документі.

Є багато питань до того тексту, який показав Путін

Отже, є багато питань до того тексту, який показав Путін.

Важливо згадати і хронологію подій переговорного процесу у період.

29 березня 2022 року на переговорах у Стамбулі Україна надала свої пропозиції щодо мирного договору з Росією. Зміст цих пропозицій було представлено публічно, він всім добре відомий. Жоден з пунктів українських пропозицій не отримав згоди РФ – російська делегація лише ухвалила проєкт до розгляду. Більше того, на той момент і проєкту договору не було: українська делегація передала росіянам лише концепцію, тобто ідеї, які ще треба було узгодити, доповнити зустрічними ідеями від РФ, та на їхній основі створити взаємоприйнятний юридичний документ.

А потім стали відомі злочини росіян у Бучі. І ставлення президента Володимира Зеленського до переговорів із Росією стало різко негативним, хоча українська сторона й не вийшла із переговорного процесу.

7 квітня 2022 року глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Україна напередодні представила новий проєкт угоди з Росією, який відрізняється від проєкту, оприлюдненого наприкінці березня після переговорів у Стамбулі. До нових пропозицій української сторони у Кремлі та МЗС РФ висловили претензії.

12 квітня Володимир Путін заявив, що переговори з Україною знову зайшли в глухий кут. Водночас Путін додав, що нібито 11 квітня йому "сказали, що українська сторона щось змінила в позиції щодо переговорів", але подробиць він поки що не знає.

До речі, 12 квітня стало відомо і про затримання у Києві Віктора Медведчука. 14 квітня стало також відомо, що внаслідок українського удару було потоплено крейсер "Москва".

20 квітня у Кремлі заявили, що передали Україні "документ" у рамках мирних переговорів. Президент Володимир Зеленський не підтвердив, що Україна отримала від Росії проєкт документу у рамках переговорів щодо завершення війни. Про це він заявив журналістам у Києві після зустрічі із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Мирні переговори між Росією та Україною відбувалися лише в онлайн-режимі. У результаті вони зайшли в глухий кут і припинилися

На той момент мирні переговори між Росією та Україною відбувалися лише в онлайн-режимі. У результаті вони зайшли в глухий кут і припинилися. Подальші переговори йшли лише з конкретних питань – зернова угода, обмін полоненими.

Таким чином, відома та публічна зафіксована хронологія мирних переговорів між Росією та Україною минулого року також спростовує заяви Путіна. Ніхто з офіційних осіб ні в Росії, ні в Україні не заявляв про парафування будь-яких мирних договорів між двома країнами. Більше того: тоді заявлялося (зокрема Путіним і Лавровим) прямо протилежне.

Отже, можна зробити висновок, що Путін вкотре нахабно бреше та займається шулерськими маніпуляціями. Він показав російський проєкт мирного договору, який, судячи з хронології переговорного процесу, готувався Росією в середині квітня, і видав його за парафований договір.

І ось тепер суто риторичне питання: а чи можна бодай про щось домовлятися з державним лідером, який займається такими нахабними та брехливими маніпуляціями?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі