На краю прірви. В Росії закінчуються гроші

За перші два місяці цього року енергетичні доходи уряду РФ впали майже наполовину

Останнім часом на Росії відбувається щось неочікуване. Неочікуване Путіним. Російський диктатор сподівався, що війна йому дасться легко, що санкції не будуть накладати, а Китай підставить плече. Але Китай не сильно допомагає, а економіка РФ від початку 2023 року почала різко летіти кудись дуже глибоко.

Найбільші експортні товари країни – газ і нафта – втратили основних клієнтів. У той же час рубль впав більш ніж на 20% з листопада по відношенню до долара. Робоча сила скоротилася, оскільки молодь йде на фронт або тікає з країни через побоювання бути призваною до армії. Також невизначеність стримує інвестиції в бізнес. "Російська економіка вступає в довгострокову регресію", – прогнозує Олександра Прокопенко, колишня чиновниця Центрального банку Росії, яка залишила країну невдовзі після вторгнення.

Російський мільярдер Олег Дерипаска попередив цього місяця, що в Росії закінчуються гроші. Більшість потоків російського газу до Європи припинилися, і після початкового стрибка світові ціни на газ різко впали. Зараз Москва заявляє, що скоротить видобуток нафти на 5% до червня порівняно з попереднім рівнем. Вона продає свою нафту за зниженими цінами у порівнянні зі світовими.

Як наслідок, за перші два місяці цього року енергетичні доходи уряду РФ впали майже наполовину порівняно з минулим роком, а бюджетний дефіцит поглибився.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі