Вам не здається, що необачно боротися з корупцією з ножем біля горла?

Маємо спочатку врятувати своє життя, а вже потім вирішувати інші питання

Коли я пишу, що єдність важливіша, ніж боротьба з корупцією, мені починають писати щось в стилі: якщо крадуть, то підривають шанси на перемогу і хлопці гинуть. На жаль, так. Але у своєму житті вам треба виставляти пріоритети. Якщо в підворотні хтось приставить вам ніж до горла, то останнє, що має сенс робити, – піднімати питання корупції в поліції і бідності в країні. Ми знаходимося у схожій ситуації. Американці мають класну приказку: first things first (перше спочатку). Неможливо одночасно публічно боротися з корупцією і ще при цьому перемагати Путіна.

Крики про корупцію завдали нам непоправної шкоди. Хтось думає, що зі звільненням підозрюваних в корупції вона зменшиться? Ні. Але платники податків США, Британії та ЄС почули, що в нас страшна корупція серед війни. Це серйозно змінює їх настрій продовжувати нас підтримувати. Ви мали знати, що основний російський наратив купу років був таким: навіщо вам та корумпована Україна – віддайте її нам. І дійсно, навіщо ЄС чи НАТО корумпована Україна?

Корупція ніколи не є питанням конкретних прізвищ. Якби це була правда, то вона втекла б разом з Януковичем.

Корупція ніколи не є питанням конкретних прізвищ, як це любить розповідати один відомий горе-антикорупціонер. Якби це була правда, то корупція втекла б разом з Януковичем. Насправді питання корупції – це питання роботи системи інститутів. Якщо в уряді замало стримувань і противаг, замало підзвітності, якщо там не культивують виховання етичних лідерів – міняйте людей, скільки вам влізе, але корупція буде на місці. Всі ці роки ніяких системних змін в органах влади не відбулось. Так, було створено купу всяких НАБУ, НАЗК, АРМА, ВАКС тощо. Але вони максимум можуть догнати за вчинену корупцію, і то, як ми бачимо, не дуже це в них виходить. "Доганяти за корупцію" – взагалі погана ідея. Тому що вкрадені гроші вже працюють проти детективів чи антикорупційних експертів. Корупцію слід не допускати. І ось тут ніяких реальних змін не відбулось. Купа пафосних речей і бутафорних законів, а по факту все всередині вирішується, як і вирішувалось. Це я вам не як блогер кажу.

Тому ще раз: кадрові призначення ніяк не вирішують проблеми з корупцією. А особливо у нас в країні, де 80% кадрів на ключові позиції подають дві людини. У них є кілька підходів, де вони їх беруть, але жоден з них не зв'язаний з критеріями професійності: 1. знайомі, родичі, друзі дитинства; 2. популярні люди в соцмережах; 3. кадри, принесені їм різними лобістами. Так ми живемо вже четвертий рік. При чому серед цих кадрових призначень трапляються хороші і погані. Але ефективність цього підходу десь така, як вийти на вулицю і набирати з перехожих.

Поки не виженемо орків – не маємо права на політичні чвари

Я повертаюсь до головного – перемогти Путіна. Після того, як ви усунете ніж від свого горла і проженете грабіжників, можна піти в місцевий райвідділок і розібратись, чому погано працює поліція. Можна навіть почати розбиратись, що не так з економікою. Можна навіть піти в політику і щось міняти. Але тільки після! Бо якщо ви почнете розбиратись з цим питанням з ножем біля горла – думаю, це буде ваше останнє питання. Щодня повторюйте собі: єдність понад усе! Поки не виженемо орків – не маємо права на політичні чвари. Після – хоч антикорупційний трибунал і розстріли. Але тільки після!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі