Нові формати та більше адеквату: якою буде вступна кампанія-2023

Цьогоріч не враховуватимуть бали атестата та сільський коефіцієнт

Останнім часом багато думаю, як ми будемо повертати з-за кордону українських дітей після перемоги.

Чи допоможе в цьому нова вступна кампанія? Давайте розбиратися.

Сьогодні презентували модель вступу для випускників шкіл 2023 року. Вступний іспит знову відбудеться у форматі Національного мультипредметного тесту, але будуть суттєві відмінності.

Основна сесія тесту відбудеться в червні. Випускники складатимуть його з трьох предметів за 1 день. На це відведуть 3 години, і завдання будуть з обов'язкових української мови та математики + один предмет на вибір абітурієнта чи абітурієнтки: історія України, одна з іноземних мов або природничих дисциплін.

Кількість завдань з кожного предмету буде різною – 30 з української мови, 22 – з математики, 32 – з іноземних мов, 20 – з фізики тощо. Результат у тестових балах можна буде побачити одразу після завершення роботи.

Цього року Український центр оцінювання якості освіти анонсує більше форматів завдань, але всі вони будуть закритого типу, тобто тестові, без "свого варіанту"

Цього року Український центр оцінювання якості освіти анонсує більше форматів завдань – наприклад, встановлення хронологічної послідовності або вибір кількох правильних відповідей, але завдання все ще будуть тільки закритого типу, тобто тестові, без "свого варіанту". Усі завдання будуть унікальними – УЦОЯО обіцяє уникнути ситуації минулого року, коли учасники пізніших сесій отримували завдання, що вже траплялись раніше й були доступні онлайн.

Також цього року запровадять новий формат порогу "склав – не склав" – замість балу, встановленого експертами, це буде просто 10% для кожного навчального предмета, залежно від максимальної кількості тестових балів з кожного предмету.

Національний мультипредметний тест – це тільки вступний іспит, він не буде обов'язковим для тих, хто складає лише Державну підсумкову атестацію. Також сьогодні презентували особливості вступу до закладів вищої освіти. Наприклад, будь-який вибірковий предмет тесту дозволить подавати заяву на будь-яку спеціальність, але по спеціальностях будуть вагові коефіцієнти.

Цього року встановлять бар'єр у 150 балів для лікарських спеціальностей, 140 – на право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини та фармацію, 130 – для решти спеціальностей на бюджет.

Ймовірно, в Міносвіти жахнулися, до лікарів з якими знаннями можна буде потрапити на операційний стіл

Для мене дуже важливе повернення прохідного балу – насамперед, на медичні спеціальності. Ймовірно, в Міносвіти жахнулися, до лікарів з якими знаннями можна буде потрапити на операційний стіл. Але, на жаль, самого прохідного балу недостатньо. У процесі навчання лікарів також потрібен контроль, а тут уже палки в колеса вставляє МОЗ. Тож добре, що є хоча б ці 150 балів.

Для дітей загиблих захисників та захисниць ці вимоги не застосовуються. Вступники зможуть подати до 20 заяв, але з них не більше 5 – на бюджет.

Цьогоріч не враховуватимуть бали атестата та сільський коефіцієнт, натомість гратимуть роль регіональний та галузевий коефіцієнти. Тобто для вступників, що подають документи не в університети Києва.

А вступаючи на контракт на 53 спеціальності, що мають спеціальний статус, абітурієнти зможуть не складати Національний мультипредметний тест, а обійтися лише вступними іспитами в університеті.

Вступ на магістерку лишається тестовим – тест загальної навчальної компетентності та з іноземної мови для вступників

Вступ на магістерку лишається тестовим – тест загальної навчальної компетентності та з іноземної мови для вступників. А для ряду спеціальностей – соціальні та поведінкові науки, журналістика, право, управління та адміністрування, публічне управління та адміністрування та міжнародні відносини – складатиметься єдине фахове вступне випробування та тест з іноземної мови.

Я дуже сподіваюся, що Міносвіти та УЦОЯО забезпечать дві речі. Фізичну безпеку під час складання іспитів. Та гарантію доброчесності, коли списати під час складання іспиту з усіма чи онлайн – неможливо. Адже якщо ми прагнемо мати сильну європейську освіту, доброчесність має бути в пріоритет.

Картина зі вступом адекватніша, ніж торік. Шкода тільки, що доводиться боротися за повернення здобутків попередніх років. А не впроваджувати нові реформи, адже роботи попереду дуже багато.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі