Купа понтів, помилки та відставка. Уроки Ліз Трасс

Чому феєричний успіх Трасс завершився історичним провалом?

Відставка Ліз Трасс багато в чому є канонічним кейсом в політиці. Завищені очікування, купа понтів, помилки і відставка. На цьому тлі я б хотів виділити три уроки, які можна винести з цієї ситуації.

Перший: в політиці важливіше, як ти уходиш з неї, а не як приходиш. Дуже багато людей, які потрапляють в топ-політику, ловлять зірку і "не ходять по землі". Сам факт потрапляння в політику для них вже є грандіозним. Однак насправді найважливіше – це як ви йдете з політики. Тому феєричний успіх Трасс завершився історичним провалом у вигляді найкоротшого уряду в історії Британії. Зрештою, в нас чимало і українських кейсів "історичних провалів" – уряд Гончарука хоча б згадати.

Необхідно готувати громадську думку до сприйняття твоїх ідей – або її підготують твої опоненти

Другий: first things first (головне – спочатку). Нічого катастрофічного в оголошених Трасс реформах не було. Самі по собі це були класичні реформи консерваторів: зменшення податків і соціальних виплат. Однак головним є не ідеї реформ, а їх комунікація! По-перше, комунікація була не підготовлена. Необхідно готувати громадську думку до сприйняття твоїх ідей, або її підготують твої опоненти – що, власне, і сталось. По-друге, слід комунікувати не стільки реформи, як їх результати. Очевидно, що політика зменшення податків мала стимулювати розвиток економіки. Але комунікувати треба було очікувані результати, а не самі ідеї.

Лідер не може відмазуватись від своїх провалів, вішаючи це на когось з членів команди

Третій: команда – це фундамент. Ніколи не можна зливати своїх. Після того, як вона злила Квасі Квартенґа – ідеолога реформ – її доля була вирішена. Лідерство – це про відповідальність лідера команди. Лідер не може відмазуватись від своїх провалів, вішаючи це на когось з членів команди. Тобто може, але не довго. Зрештою, лідер ніколи не може "задкувати", інакше він не лідер.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі