Існує причина, чому Росія залишається безкарною

Проблема в самій архітектурі міжнародної системи миру та безпеки

Слухала представницю Франції в ООН та думала, що розвинені демократії так і не хочуть визнати, в чому проблема. Пояснюю на пальцях. Я маю 20 років практики захисту прав людини, знаю систему ООН, ОБСЄ, Ради Європи та ЄС, вивчала міжнародне право та розв'язання міжнародних конфліктів у Стенфорді. Але зараз у мене немає жодного правового інструменту, щоб зупинити російські звірства.

Ми живемо в світі, який дозволив Росії безкарно окупувати Крим та частину Луганської та Донецької областей

А це значить, що проблема не тільки в Росії. Проблема в самій архітектурі міжнародної системи миру та безпеки. Бо ми живемо в світі, який дозволив Росії безкарно окупувати Крим та частину Луганської та Донецької областей. І вже 8 місяць не може зупинити повномасштабне вторгнення і біль мільйонів людей в Україні.

Натомість я чую, що ООН реагує та створює нові інструменти – комісію та спецдоповідача. Але їхні звіти самі по собі ситуацію не змінюють. Це важливо для встановлення фактів та надання публічної оцінки. Але жоден звіт Верховного комісара ООН з прав людини так і не зупинив катування та вбивства людей у секретній тюрмі "Ізоляція".

Світ, в якому правила гри визначає не право, а держава з імперськими амбіціями, небезпечний для всіх без винятку

Держави-учасниці ООН мають взяти на себе історичну відповідальність та провести реформу системи миру та безпеки. І почати з того, щоб викинути Росію із Ради Безпеки ООН за систематичні порушення статуту.

Це потрібно не тільки людям в Україні. Світ, в якому правила гри визначає не право, а держава із потужним військовим потенціалом та імперськими амбіціями, небезпечний для всіх без винятку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі