До війни в Україні призвели дві травми РФ

Одна з них стане причиною поразки армії окупантів

У своїй книзі "Невидима сила" відомий американський дипломат Вільям Бернс детально описує виникнення травм сучасної Росії. Він працював в Москві на початку 90-х і був очевидцем багатьох важливих подій. Є два дуже цікаві моменти, які стосуються нас.

Перший: Бернс підтверджує, що держсекретар Бейкер дав усні гарантії Горбачеву і Шеварднадзе (міністр закордонних справ СРСР) про нерозширення НАТО. Пізніше російська еліта особливо боялася того, що НАТО скористається слабкістю Росії і здійснить це розширення. Однак при Клінтоні американці пояснили, що гарантії нерозширення давалися СРСР, а не Росії. Так була закладена одна із основних травм, яка призвела до сучасної війни в Україні.

Геноцид чеченців став відповіддю на неспроможність російської армії досягти результатів

Другий: Бернс описує початок Першої Чеченської війни, яка зіграла ще більшу роль в травмах Росії. Так, на фоні загального приниження, яке відчували російські еліти, розгром в Грозному став мало не доказом опущеності російської держави. Бернс пише, що американці були шоковані рівнем військової некомпетентності в армії, яка ще недавно планувала дійти до Ла-Манша за три дні. Внаслідок цього приниження міністр оборони Грачев осатанів і почав стирати з лиця землі Грозний. Фактично геноцид чеченців став відповіддю на лють і неспроможність російської армії досягти результатів. Війна почала сприйматись як помста. В підсумку всі ці емоції тільки закріпили поразку російської армії.

Саме це ми спостерігаємо і в нас. Показавши на весь світ свою військову некомпетентність і слабкість, російські генерали просто почали стирати з землі наші міста і людей. Але, як і у випадку Першої Чеченської війни, це їм нічим не допоможе. Армія, яка вдається до емоцій замість планування, – програє.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі