Валерія Татарчук
Засновниця благодійного фонду "Твоя Опора"
07.06.2022

Культура благодійності змінюється на очах

Багато людей продовжують донатити на благодійність навіть попри те, що самі опинилися в скруті

Війна Росії проти України вкотре довела, що ми згуртована нація. Ті, хто не брав безпосередньої участі у бойових діях, всіляко намагалися забезпечити надійний тил. Не пригадаю точної суми, але в голові закарбувалися слова Тараса Чмута, голови фонду "Повернись живим", що за перший місяць війни українці надонатили їм грошей більше, ніж за весь попередній рік.

Така ж ситуація була і в нас. Люди підтримували будь-який заклик "Твоєї Опори" на початку війни. Потім сума донатів поступово зменшувалася, але до нас підключився бізнес і міжнародні партнери, і ситуація вирівнялася.

Зараз ми бачимо різке зниження пожертв від фізичних осіб. Але це не означає, що людям стало байдуже, у них самих сьогодні небагато засобів для існування. Та попри все, українці продовжують допомагати одне одному. На благодійному концерті гурту "Океан Ельзи", який у співпартнерстві організували компанія "Київстар" та "1+1", а виручені кошти йшли нашому фонду на допомогу постраждалим дітям, вдалося зібрати майже 9 млн грн. І здебільшого внески були від самих же українців.

Ще дуже допомагають поляки, які тоннами збирають "гуманітарку"

Підтримують нас також іноземці. До речі, багато донатів останнім часом від британців. Ще дуже допомагають поляки, тоннами збирають "гуманітарку". Ми забираємо її у Варшаві, а потім роздаємо людям на деокупованих територіях.

Працювати з українськими фондами і громадськими організаціями прагнуть також міжнародні компанії та міжнародні благодійні фонди. Завдяки їхній небайдужості нам вдається закривати потреби майже дев'яти десятків лікарень, у яких, окрім поранених і хворих, знаходяться нетранспортабельні та важкі пацієнти.

Можу анонсувати також співпрацю нашого фонду з благодійною організацією американської співачки Алішії Кіз. Вони підтримують наш напрямок допомоги дітям із дитбудинків, інтернатних закладів, переселенців. З початку війни я часто повторюю, що поняття "постраждалий від війни" дуже розширене. Бо постраждала і та дитина, яка втратила батьків, і та, якій довелося евакуюватися, і та, яка, маючи ДЦП, мучилася від болючих контрактур в укритті без реабілітації.

Хочу зауважити, що українські компанії також допомагають, хоча економіка сьогодні не в найкращому стані, і бізнес також дуже відчуває наслідки війни.

Загалом за більш як два місяці нашому фонду вдалося зібрати 90 млн грн

Загалом за більш як два місяці нашому фонду вдалося зібрати 90 млн грн. Це з гуманітарною допомогою, яку ми отримуємо від компаній — мереж продуктових магазинів, побутових товарів тощо. Тоді як під час епідемії ковіду ми зібрали 76 млн грн за дев'ять місяців. Але навіть якби ця сума була в рази меншою, ми все одно б робили свою роботу. Бо мова йде про людські життя.

За час війни я переконалася, що найцінніший ресурс фонду — це команда. Ми стали єдиним організмом, який працює без вихідних і свят, аби більше дітей і дорослих отримали допомогу. Хоча зізнаюся, у перші дні війни мене не покидала думка: "Невже знову? Ми тільки видихнули після пандемії. Тільки почали розвивати нові проєкти". Але такий стан тривав недовго, бо треба було адаптуватися до умов і продовжувати працювати ще інтенсивніше.

Якщо раніше ми допомагали дітям із вродженими вадами серця, ще у нас був проект під час ковіду, то зараз довелося розширювати вектор діяльності. Зараз "Твоя Опора" надає гуманітарну допомогу всім постраждалим від війни, а найперше — дітям, також лікарням і сиротинцям. Бо якби ми разом з іншими фондами та організаціями швидко не адаптувалися, то прифронтові лікарні не отримували б зараз медичне обладнання експертного класу та медикаменти. А ви розумієте, які діти в цих лікарнях знаходяться…

Тому культура благодійності змінюється на очах. Хоча я думала, що моє покоління цього не застане. Спасибі кожному, хто продовжує допомагати попри все, навіть попри те, що самі опинилися в скруті! Наша сила — в єдності. Підтримуючи одне одного, ми виженемо ворога зі своєї землі та продовжимо будувати країну, про яку так давно мріяли.

Ексклюзивно для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі